• Privébezit Timothy Petersen
  • Privébezit Timothy Petersen
  • Karate-do bond Nederland

Brons voor Timothy Petersen: 'Dit geeft veel vertrouwen'

VEENENDAAL Karateka Timothy Petersen is de kwalificatiecyclus voor de Olympische Spelen van Tokyo sterk begonnen. De Veenendaler pakte op de German Open in Berlijn de bronzen plak. ,,Dit had ik echt nodig'', reageert de karateka uit Veenendaal.

De Premier League wedstrijd in Berlijn was de eerste van een hele lange reeks kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van 2020. Er was Petersen veel aan gelegen om een goede start te maken in dat traject omdat de eerste belangrijke wedstrijd meteen een goede graadmeter is voor zijn niveau.

OVERTUIGEND En met dat niveau, zit het dus wel goed. Petersen, uitkomende in de klasse tot 84 kilogram, kende zaterdag al een goede dag. Hij versloeg achtereenvolgens de Spanjaard Alejandro Molina Arencon en de als nummer 1 geplaatste Aykhan Mamayev uit Azerbeidjan toen in de derde ronde regerend Europees Kampioen Michele Martina uit Italie de opponent was. Ook deze wedstrijd werd gewonnen en zo plaatste Petersen zich voor de kwartfinale.

ARAGA In de kwartfinale wachtte de Japanner Makoto Koike. Met een tactisch bekeken wedstrijd wist Petersen op scheidsrechtersbeslissing de halve finale veilig te stellen. Hier trof Petersen de nummer 1 van de wereldranglijst en regerend wereldkampioen Ryutaro Araga uit Japan. De eerste helft van de partij was van beide kanten aftasten. Nadat de Japanner een aanval inzette wist de Veenendaler in eerste instantie te ontwijken, maar uiteindelijk wist de Japanner met een vervolgactie toch te scoren. Nu moest Petersen de druk opvoeren en terwijl hij een actie inzette counterde de Japanner met een trap richting het lichaam van Petersen. Deze actie werd met een wazari beoordeeld waardoor de achterstand van Petersen opliep naar 0-3 en tevens de eindscore.

GEEN SCORE ,,Laat ik voorop stellen dat Araga de winst heeft afgedwongen. Die trap was misschien goed getimed, maar absoluut geen score. Het miste volledige impact en raakte vooral mijn arm waarmee ik de stoot inzette. Ik had mijn stoot misschien niet moeten inhouden om die trap te blokken maar vol moeten doorzetten'', analyseert Petersen. ,,Een 0-3 achterstand inhalen tegen een karateka als Araga met slechts enkele seconden op de klok was een kansloze opgave."

GENIETEN Geen finale dus, maar de strijd om het brons, zondag. Daarin was Petersen veel te sterk voor de Fransman Jessie da Costa. Het werd 8-0 voor de Veenendaler. Het brons geeft Petersen een goed gevoel. ,,De laatste keer dat ik zo van de tatami kon genieten was tijdens het EK brons in 2017. Afgelopen seizoen heb ik niet één medaille wedstrijd gespeeld. Met als gevolg het mislopen van EK kwalificatie dit jaar. Dit had ik echt nodig.''

VORM TERUG ,,Dit toernooi was voor de Nederlanders het laatste kwalificatietoernooi voor het WK in november. Daarnaast was het voor ons Nederlanders het eerste kwalificatietoernooi voor het EK 2019. Dat is een belangrijk vooruitzicht omdat bij dat EK de tickets voor de European Games later in 2019 worden verdeeld. En natuurlijk omdat dit de start van Olympisch kwalificatietraject is, waarin ik goed van start ben gegaan. Maar het allerbelangrijkste is dat ik mijn vorm weer terug heb. Als de druk echt hoog wordt weet ik op te staan. Dat geeft heel veel vertrouwen."