• Triatlon Veenendaal
  • Triatlon Veenendaal

Blauwalg weg, triatlon start in Surfvijver (update)

VEENENDAAL De Triatlon van Veenendaal gaat komende zaterdag gewoon van start in de Surfvijver. In het water werden vorige week giftige blauwalgen gevonden, maar het bestrijden ervan is goed gelukt waardoor het water veilig is om in te zwemmen. Dat meldt de organisatie op haar Facebookpagina.

Nadat er vorige week bij de dagelijkse controle vertroebeling van het water zichtbaar werd, werden direct de gemeente Veenendaal en het Waterschap Vallei & Veluwe op de hoogte gesteld. Deskundigen van het waterschap hebben vervolgens geconstateerd dat er teveel blauwalg in het water zat.

REGENKANONNEN Blauwalg is gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier als het in een dikke laag boven op het water drijft: de concentratie is dan hoger bij inname. Vier van de zogenoemde 'regenkanonnen' zijn vrijdag, na constatering van de alg, bij de vijver geplaatst. Doordat er water van bovenaf op de algen komt, verspreiden de dikke lagen alg zich en worden kleinere 'vlokjes'. Dit stimuleert het afsterfproces van de algensoort. Naast deze techniek is eveneens schoon, algenvrij water toegevoegd, zodat er verdunning plaatsvindt in de plas.

,,Gelukkig is er deskundigheid in de bestrijding van blauwalg, waardoor er de afgelopen dagen intensief gesproeid is en vers water is toegevoegd. Dit resulteerde binnen drie dagen in goedgekeurd zwemwater", zegt triatlon-voorzitter Maarten Elgersma tevreden. Hoewel er volgens hem een prima alternatief lag door het zwemmen te verplaatsen, heeft het zwemmen in de grote vijver duidelijk de voorkeur.

Ook wethouder Frits Beckerman is tevreden: ,,De aanpak zorgde ervoor dat de Surfvijver in minder dan een week weer helder genoeg is om het geplande NK triatlon door te laten gaan dit weekend. Ik wens de deelnemers veel succes!"

,,Uiteraard wordt de besproeiing en spoeling de komende dagen doorgezet omdat juist met warm weer de alg groeit", vervolgt Elgersma. ,,Maar volgens de deskundigen is het gevaar geweken zodat aanstaande zaterdag iedereen kan genieten van de triatlon. De 250 vrijwilligers staan klaar om 1200 triatleten een fantastische wedstrijd te bezorgen."

DUURZAME OPLOSSING De gemeente besloot eerder al om aan een duurzame oplossing te werken, waardoor de waterkwaliteit van de Surfvijver op de lange termijn aanzienlijk wordt verbeterd. Op dit moment is de surfvijver te diep, wat effect heeft op het ecologisch leven in het water. Planten en dieren kunnen daardoor minder goed overleven. Om de ecologische kwaliteit te verbeteren en de blauwalg zoveel mogelijk terug te dringen, gaat de gemeente het water op een aantal plaatsen ondieper maken. Het waterschap is in ruime mate betrokken geweest bij het opstellen van het inrichtingsplan. De werkzaamheden beginnen in oktober en zullen over een periode van drie jaar worden uitgevoerd.

Kijk zaterdagavond op deze website voor een verslag van de triatlon.