• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Bijzondere mijlpaal voor GVVV-doelman Johan Jansen

VEENENDAAL Er zijn als amateurvoetballer slechtere wedstrijden om je 200ste duel voor je club te spelen dan tegen een profclub. Voor GVVV-doelman Johan Jansen werd de 1-0 overwinning op FC Dordrecht eerder deze week speciaal, met zijn jubileum voor de Veenendalers. ,,Deze club verlaat ik alleen nog voor een buitenlands avontuur."

Jeroen van der Veer

Via Terschuurse Boys, SDV Barneveld, NAC Breda en Almere City FC kwam de sluitpost in het seizoen 2011-2012 naar Veenendaal en waar spelers met een profverleden vaak zelfverzekerd de stap terug zetten, was Jansen nerveus. Hij draaide een goede voorbereiding, maar doordat de toenmalige trainer Erik Assink geen keuze kon maken moesten twee doelmannen om en om keepen. ,,Ik wilde mij te graag bewijzen en dat had zo zijn gevolgen. Zo verloren we 7-2 van Rijnsburgse Boys en ik maakte op zijn zachtst gezegd geen beste indruk."

WISSELINGEN Doordat concurrent Niels Willemse een blessure kreeg, groeide Jansen ondanks zijn slechte vuurdoop uit tot eerste keeper van GVVV. Zijn voetbalhoogtepunt bereikte hij direct in dat seizoen, toen profclubs Sparta en Excelsior in de KNVB-beker werden verslagen. ,,Tijdens één van die duels hing er een spandoek met 'Willemse in de basis'. Dat deed mij toen best wat, want het hield in dat ik niet voor iedereen de eerste doelman was."

Toch bewees hij juist in die wedstrijden dat hij niet voor niets onder de lat stond. In het duel met Sparta was hij beslissend in de penaltyserie en steeds meer supporters sloten Jansen in de armen. In de seizoenen daarna werd steeds een nieuwe doelman aangetrokken, maar keer op keer won Jansen de strijd. ,,Alleen van Sven Taberima werd ik even nerveus. Nadat Assink in het seizoen werd ontslagen, raakte ik aan hem tijdelijk mijn plek kwijt. De interim-trainer wilde ingrijpen en ik was de klos."

CHINA Dit duurde vier duels en toen stond Jansen er alweer. Onder trainer John de Wolf groeide het vertrouwen van de 28-jarige doelman en daarmee ook zijn status. ,,Onder Assink werd de doelman niet bij de wedstijdbespreking benoemd. Het is misschien iets kleins, maar dat knaagt. De Wolf was daarin anders. Zo sprak hij wel zijn waardering naar mij uit. Iets wat ieder persoon fijn vindt en daardoor ging ik ook beter keepen."

 

Inmiddels is de in Terschuur geboren doelman bezig aan zijn zesde seizoen in Veenendaal en is de magische grens van 200 duels bereikt. ,,Ik ben daar heel trots op. GVVV behoort al jaren tot de top van het amateurvoetbal en ik voel mij hier thuis. Ik zou niet weten waar ik het beter kan hebben. Misschien een club in het buitenland om flink te cashen. China bijvoorbeeld, daar fantaseer ik stiekem wel eens over. Een paar ton pakken voor één seizoen zou iedereen doen, toch?"

 

DE MAN 'Mister GVVV', SDVB-trainer Johan de Man, heeft 394 gespeeld voor de Veenendalers. Snel gerekend moet Jansen dan nog zes seizoenen onder de lat blijven bij GVVV. ,,Gezien mijn leeftijd is dat mogelijk. Wie weet..."