• Jeroen van der Veer

'Bij waterpolo is iedereen gelijk'

VEENENDAAL Als Jeroen Westenbrink met het eerste team van VZC in het bad ligt, ziet hij om zich heen spelers die hij in de jeugd heeft getraind. De waterpolospeler is naast actief lid ook al enkele jaren vrijwillig betrokken bij het opleiden van talenten en heeft dit seizoen opnieuw de rol van trainer/coach op zich genomen. In de loop der jaren is Westenbrink een echte clubman geworden en zo goed als elke dag is hij in het zwembad te vinden.

Jeroen van der Veer

 

TRAINEN Wie aan Westenbrink denk, legt automatisch een link met waterpolo. De 31-jarige is sinds zijn tienerjaren van het balspelletje gaan houden en al snel werd duidelijk dat hij niet alleen zelf wilde spelen. ,,Niet lang nadat ik op de sport kwam, ben ik de jeugd gaan trainen. Ik was een jaar of zestien. Haalde veel voldoening uit het beter maken van de kinderen."

Zelf kwam hij binnen enkele jaren vast in het eerste team en op zijn vijftiende volgde het debuut. Ook Jong Oranje klopte op de deur en daardoor lag Westenbrink meerdere keren per dag in het water. Desondanks bleef hij jeugd trainen. ,,Heb eigenlijk altijd wel de pupillen getraind. Soms eventjes niet, omdat het niet kon door mijn werk, maar voor de rest deed ik altijd wel iets."

 

ENERGIE Als trainer is hij recht door zee en vindt 'ie respect belangrijk. ,,Of je nou de beste bent of de iets mindere; bij waterpolo is iedereen gelijk en iedereen heeft elkaar nodig. Zonder de aangever kan de veel scorende speler niet zijn doelpuntjes maken. Dat wil ik ze vooral meegeven."

Dat lukt Westenbrink aardig bij de lichting die hij nu onder zijn hoedde heeft. Onder de 13, of beter gezegd de D1, richt zich volledig op deelnamen aan het Nederlands Kampioenschap. ,,Die gasten zijn een jaar of 11 á 12 en willen elke training beter worden. Dat vind ik zo leuk. Elke training sta ik met veel energie aan de badrand. Ik hoop dan ook dat nog meer spelers zich aanmelden bij onze mooie club, want daar wordt iedereen beter van.."

BETROKKEN Waar de inwoner van Veenendaal als trainer heel gedetailleerd te werk kan gaan, richt de coach zich nu vooral op de basis. ,,Als je zorgt dat de standaard dingen van het waterpolo perfect in orde is, heb je daar later profijt van. Je ziet de spelers groeien en dat is mooi. Soms zie ik het zelf niet eens, omdat ik meerdere keren per week met ze werk, en dan word ik er op gewezen. Daar doe je het allemaal voor."

Toch kan de dertiger niet altijd bij de wedstrijden van zijn talenten kijken. Het spelen in het eerste team krijgt voorrang. ,,Ik heb korte lijntjes met mijn assistent en wil altijd op de hoogte blijven. Laatst was ik voor mijn werk in Texas en toen keek ik continu wat de stand was van mijn ploegje. Dat heeft mij veel geld gekost, maar ik kan het dan niet loslaten."

Als Westenbrink straks geen actief speler meer is, lonkt misschien een functie als hoofdtrainer. ,,Dat zou een optie kunnen zijn, maar eerst blijf ik zelf nog wel eventjes spelen. Ik ben nog lang niet waterpolo-moe."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten