• Jeroen van der Veer

Bart Hulsbos eet wekelijks spitsen

VEENENDAAL Waar voorheen nog wel eens getwijfeld werd aan de prestaties van Bart Hulsbos, wordt hij nu als één van de betere mandekkers uit de tweede divisie gezien. De boomlange verdediger lijkt sinds de komst van GVVV-trainer John de Wolf een metamorfose te hebben ondergaan en dat valt ook hemzelf op. Hij bijt zich negentig minuten vast in een spits, schakelt deze uit en haalt 'm pas uit zijn broekzak als het laatste fluitsignaal is gegaan. ,,Vertrouwen doet mij goed."

Jeroen van der Veer

Met die vier simpele woorden duidt Hulsbos direct waar het allemaal aan ligt. De 32-jarige is de laatste die naar zijn vorige oefenmeester Erik Assink wil wijzen, maar sinds de trainerswissel is er wel het nodige veranderd. Waar onder de voormalig succestrainer van GVVV de aanval het belangrijkste was, vindt De Wolf dat het voetbal begint bij verdedigen.

Een manier van spelen die de robuuste sloopkogel bevalt. ,,Als je elke week hoort dat je te sloom bent, ga je dat nog geloven ook", blikt Hulsbos nog één keer terug. ,,Ik begon daardoor te twijfelen aan mijzelf en dat is voor een speler nooit goed. Dat zag je denk ik terug in mijn spel."

AFPAKKEN EN INLEVEREN Afijn, dat is geweest. Met De Wolf trok GVVV een man aan waarbij de organisatie op één stond. Backs Rodny Hofman en Touafik Adnane vliegen in balbezit niet beiden meer naar voren en ook Hulsbos kreeg een andere rol.

Hierbij wordt niet meer gekeken naar wat de verdediger aanvallend toe kan voegen aan het spel van de blauwen. Nee, enkel en alleen het opeten van zijn tegenstander telt. Meer vraagt De Wolf niet. ,,Hij is groot, sterk en kan een man uitschakelen. Volgens mij zijn dat de belangrijkste eigenschappen van een verdediger", aldus De Wolf. ,,Balletje afpakken en bij de juiste persoon inleveren. We moeten het allemaal niet te moeilijk maken."

RODE KAART Met een grote glimlach hoort Hulsbos de lovende woorden aan en een klein uur praten de twee over de kunst van verdedigen. Want daar zijn ze het direct over eens; verdedigen is een kunst. Het moet in je zitten om jezelf negentig minuten lang vast te kunnen klampen aan een spits. ,,Ik win dan ook liever met 1-0 dan met 5-1. Natuurlijk ben ik blij als wij winnen, maar als dit gebeurt met een tegengoal kan ik alsnog balen."

Spelen met het mes tussen de tanden. John de Wolf kon het als geen ander en ook zijn pupil is er niet vies van. Toch zal Hulsbos niet snel tegen een directe rode kaart aanlopen. ,,In mijn tijd bij GVVV heb ik die zelfs nog nooit gehad. Ik ben dan ook geen gemene verdediger en voetbal altijd met mijn verstand. Ik deel geen rotschop uit en ben stabiel in -en buiten- het veld. Alles valt en staat met je positie in het veld. Als je goed staat en verdedigt, is een sliding vaak niet noodzakelijk. Die gebruik je alleen als het echt niet anders kan en dat is dan je laatste redmiddel."

MEEDOGENLOOS Opeens begint De Wolf hardop te lachen, als hij terugdenkt aan zijn tijd als mandekker. Ook De Wolf was, net als Hulsbos, meedogenloos in het duel, maar ook hij kreeg amper een rode kaart voorgehouden. ,,Dat is het mooiste aan verdedigen. Een tikkie links en rechts uitdelen als de scheidsrechter het niet ziet en de spits volledig uit de wedstrijd halen. Voor een spits is het super frustrerend als hij in iemands broekzak zit, zonder dat de verdediger een overtredingen nodig heeft."

AMBITIE, DROMEN EN DOELEN ,,Ik word betaald om de nul te houden en dat willen we dit seizoen vaak doen", aldus Hulsbos, als hem gevraagd wordt naar het eerste seizoen in de tweede divisie. ,,Houden we de nul, dan krijgen we hapjes van de staf. Dat is een leuke bijkomstigheid en dat leeft binnen de groep. Haha, nee geen taart meer. Dat kregen we vorig jaar wel, maar nu worden het gezondere hapjes."

In het nieuwe seizoen heeft de ploeg als doel om bij de eerste zeven te eindigen, maar men wil stiekem meer. In de media werd GVVV neergezet als degradatiekandidaat en De Wolf kon daar wel om lachen. ,,Dat zijn dan de zogenaamde kenners. Hou toch eens op. Wat weten zij nou van ons? Ons doel is de top zeven, onze ambitie de top vijf en we dromen van de eerste drie plaatsen. Men kan dan lachen als we dat zeggen, maar hen spreek ik dan graag in de winterstop."