• De 24-jarige Maarten Stuivenberg heeft de knoop doorgehakt en stopt met hardlopen op topniveau.

    Ted Walker

Stuivenberg: 'Aan het wat-als-scenario heeft niemand iets'

VEENENDAAL Hij won gouden medailles, rende samen met zijn teamgenoten een Nederlands record uit de boeken en het leven lachte Maarten Stuivenberg toe. Tot hij ziek werd en moest herstellen. Het gevecht daarna was lang en zwaar en wordt nu gestaakt. De 24-jarige atleet is topsporter af en gaat genieten van het leven.

Jeroen van der Veer

Jarenlang stond het leven van Maarten Stuivenberg in het teken van de snelste willen zijn. Het sprintkanon bleek in de atletiekwereld er eentje om in de gaten te houden en hij behaalde internationaal succes door in het Nederlandse team van de estafette zijn land naar de prijzen en een record te lopen. Aan dit jongensboek worden echter geen nieuwe pagina's meer toegevoegd. Na zijn ziekte vocht de Veenendaler nog voor wat hij waard was, maar het topsportboek is gesloten.

Voor de buitenwereld kwam het bericht afgelopen weekend onverwacht. Met een post op social-media maakte Stuivenberg het besluit bekend en daardoor kwam er definitief een einde aan de topsportavonturen. Er viel een last van de schouders af, bekent hij twee dagen daarna. De onzekerheid verdween en de 24-jarige kan zich gaan richten op andere prioriteiten in het leven. ,,In het weekend dronk ik een biertje en ik genoot daar echt van."

Het topsportboek is gesloten 
GENEZEN Het drankje op het terras was een klein voorbeeld van iets wat Stuivenberg jarenlang niet kon doen of deed. Zijn leven stond in het teken van trainen, wedstrijden en rust pakken. De beste willen zijn, nooit opgeven en altijd doorgaan. De topsportmentaliteit zat erin en ging er niet uit. Ook niet toen hij in 2017 te maken kreeg met kanker en Stuivenberg een loodzwaar traject in moest gaan.

Hij vocht, knokte en werd na enkele maanden genezen verklaard. Direct wist de Veenendaler wat zijn doel werd; terugkeren op topniveau in de atletiekwereld. Het trainingsniveau werd opgeschroefd. Net als de hoeveelheid uren die hij erin stak. ,,Ik merkte dat ik weer de oude Maarten werd", blikt de twintiger terug, die vanaf oktober 2018 weer leefde als topsporter. ,,Mijn lichaam werd sterker, ik voelde mij fitter en werkte toe naar mijn oude niveau."


TWIJFEL Toch kwam dit oude niveau nooit echt terug. Stuivenberg bleef continu een seconde boven zijn pr lopen en daardoor vocht hij vooral tegen zichzelf. ,,Ik nam geen genoegen met mijn oude niveau. Ik wilde meer. De lat legde ik nog hoger voor mijzelf. Alleen dat lukte niet en toen ik net voor de FBK Games een kuitblessure opliep, begon de twijfel te komen. Ik ging mij afvragen of dit de moeite nog wel waard was."

Een week hield Stuivenberg deze gedachte voor zichzelf. Niemand wist ervan, al voelde zijn omgeving misschien wel dat er iets aan de hand was. ,,Ik voelde dat de offers die ik moest brengen het niet meer waard waren. De twijfel nam toe. Op een gegeven moment heb ik deze uitgesproken. Tegen mijn ouders, vriendin, trainingsmaatje en mijn trainer."

Niemand van hen voelde wat Stuivenberg voelde. Natuurlijk houdt hij van de sport, maar het gevecht wilde hij niet meer aan. ,,Zij hebben open en oprecht met mij gecommuniceerd. Uiteindelijk heb ik voor mijzelf alle plussen en minnen op papier gezet en al snel merkte ik dat er te veel minnen waren. Toen heb ik de knoop doorgehakt. Voor mijn ziekte ging het enorm goed en ik had zeker een stijgende lijn te pakken. Heel soms denk ik wel eens erover na wat er was gebeurd als ik niet ziek was geworden. Maar goed, aan het 'wat-als-scenario' heeft niemand iets. Het feit is dat ik door mijn medische verleden wel met 1-0 achterstond en die achterstand ga ik niet inhalen. Had ik dan nog vier jaar moeten door knokken? Wie vertelt mij dat ik mijn oude niveau kan overtreffen? Nee, dat is het mij allemaal niet meer waard. Het is goed zo."


DNA Topsporter af. Stuivenberg is blij dat hij dit nu zo kan zeggen: ,,Er is een last van mijn schouders afgevallen. Na die blessure leefde ik hier al een naar toe en nu weet de buitenwereld het ook. Ik heb vorig jaar mijn bachelor gehaald en nam een tussenjaar voor de sport. Dat hoeft nu niet meer en daarom ga ik beginnen met mijn master. Er komen andere prioriteiten in mijn leven en eigenlijk heb ik daar heel veel zin in."

Geen enkele twijfel is er meer in de stem van de Veenendaler te horen en hij staat dan ook 100% achter zijn besluit. ,,Ik heb veel te danken aan de sport en een onvergetelijke tijd gehad. We hebben met het nationale team bij de estafette het Nederlandse record uit de boeken gelopen en ik heb persoonlijke successen geboekt. Ik ga daarom ook een vitrine kopen om daar de prijzen netjes in op te bergen."

Helemaal stoppen met hardlopen doet Stuivenberg niet. Het blijft toch zijn passie. Maar de absolute wil om de beste te willen zijn, is verdwenen. ,,Het sport-DNA blijft natuurlijk in mijn lichaam. Alleen die druk om te moeten is weg. Ik heb tijd voor andere dingen en kan mij richten op een maatschappelijke carrière. Nu ga ik gewoon hardlopen als ik daar zin in heb en wanneer ik dat wil. Het is nu allemaal nog wat onwennig, maar ik weet zeker dat dit de juiste beslissing is."