• Jeroen van der Veer

Aron de Koning maakt profdebuut bij De Graafschap

VEENENDAAL Elke dag stapt Aron de Koning in de trein om zijn droom waar te maken. De dagelijkse bestemming is Doetinchem, waar de 20-jarige met de A-selectie van De Graafschap traint. In het betaald voetbal heeft de geboren en getogen Veenendaler inmiddels al zijn debuut gemaakt en dat smaakt naar meer.

 

Jeroen van der Veer

 

Nadat De Koning indruk wist te maken in de jeugd bij DOVO, pikte Vitesse het aanstormend talent op. Van de C-junioren tot aan de A speelde hij in Arnhem, waar hij vooral in de B'tjes indruk maakte. De rechtsbenige speler werd topscorer en het leek erop dat hij het zwart-gele shirt nog jaren ging dragen. Tot geldschieter Jordania binnen de vereniging de macht kreeg en er spelers over de hele wereld een huurovereenkomst kregen. ,,Daarnaast werden er steeds trainers ontslagen en dat heeft niet in mijn voordeel uitgepakt", aldus de sterke aanvaller.

 

Aartsrivaal NEC bood De Koning vervolgens een stage aan, maar dit werd geweigerd door Vitesse. Twee seizoenen geleden scheidden de wegen tussen De Koning en Vitesse toch en besloot hij op 18-jarige leeftijd voor De Graafschap te kiezen.

 

DOELPUNTEN In het eerste jaar speelde hij zijn wedstrijd veelal in Jong De Graafschap en in aanloop op het huidige seizoen werd zijn geduld beloond. Door zijn grote hoeveelheid doelpunten in de voorbereiding kreeg hij de kans bij de A-selectie en die greep hij met beide handen. ,,Ik richt mij dit seizoen op de spitspositie. Helaas zijn we gedegradeerd, waardoor we nu weer in de Jupiler League spelen. Voor de club enorm jammer, maar voor mij misschien goed. Hierdoor komen er hopelijk sneller kansen op speelminuten."

 

Zijn profdebuut heeft hij inmiddels in een kolkend stadion De Vijverberg al gemaakt. Tegen Jong FC Utrecht viel hij op 19-jarige leeftijd in, nadat hij de drie wedstrijd daarvoor op de bank had gezeten. ,,Dat was gaaf hoor. Er zat 8500 man op de tribune. Het geeft aan dat ik er dichtbij ben. Ik voel mij goed, train scherp en ben klaar om mijn kansen te pakken."

 

Een profcontract bezit De Koning nog niet en daarom verdient hij zijn geld bij de plaatselijke bowlingbaan. ,,Maar", benadrukt hij. ,,Ik mag geen moment klagen. 99 van de 100 jongens dromen van mijn leven. Het is nu aan mij om te laten zien dat ik met dit niveau mee kan en het profcontract verdien."

 

ECHT GOED Geduld lijkt hierbij het grote kernwoord en dat bezit de Veenendaler. ,,Ik ben net een maandje twintig en leer elke dag. Zes dagen per week ben ik op de club en mag ik met voetbal bezig zijn. Natuurlijk was het jammer toen ik Vitesse verliet, maar ik heb het hier echt goed. Men vergist zich wel is in het feit hoe groot De Graafschap is."

 

Speelt De Koning niet in het eerste, dan strijdt hij bij Jong De Graafschap. In dat team draagt hij dan de aanvoerdersband en dat lijkt een duidelijk signaal te zijn. ,,Dat geeft vertrouwen", bekent De Koning. ,,Ik sta nu vierde op de ladder van de spitsen in de A-selectie en hoop stapjes omhoog te kunnen maken. Dat kost tijd en daar is geduld voor nodig, maar het is wel mijn doel van dit seizoen. Ik moet mij nu laten zien. Dit moet mijn jaar worden."