• Ted Walker

Arends is van het stempel 'talent' af

VEENENDAAL Aan de top komen is één, er blijven is een tweede. Quincy Arends beseft het als geen ander en meer dan ooit zullen de ogen op hem gericht zijn. Niet alleen van zijn DOVO-medespelers of supporters, ook de nodige scouts zullen de 20-jarige in de gaten houden.

Jeroen van der Veer

Afgelopen seizoen was Arends één van de nieuwkomers bij DOVO. Als talent moest hij ruiken aan het eerste elftal, zo nu en dan invallen en vooral geduldig zijn. Toch komt wat goed is snel en dat geldt ook voor Arends. De toen nog tiener kreeg het vertrouwen van trainer Gert Kruys en betaalde dat uit.

TEAMBELANG Zo was de van De Graafschap overgekomen spits de gevierde man in de nacompetitie en schoot hij hoogstpersoonlijk de Veenendalers naar de derde divisie. Toch voelt dat voor de bescheiden spits niet zo. ,,Het is leuk dat mensen dat zeggen, maar het is een teamprestatie geweest. Zonder mijn medespelers kon ik niet scoren."

Het is typisch Arends, die misschien iets te lief is voor een dodelijke spits. Staat zijn medespeler in een één op één situatie er beter voor, dan kiest hij toch liever voor de assist. ,,Is dat gek", vraagt hij zichzelf hardop af. ,,Het gaat om wedstrijden winnen en daar wil ik een aandeel in hebben. Ik ben spits en baal als ik een aantal wedstrijden droog sta, maar de drie punten tellen pas echt."

BEWIJZEN Afgelopen seizoen vroeg hij regelmatig aan Kruys wat hij nog beter kon doen om een basisplaats te krijgen. 'Geduld' is wat Arends regelmatig hoorde en dat was soms niet eenvoudig. ,,Ik merkte aan alles dat ik er tegenaan zat. Ik maakte als invaller veel minuten, alleen is dat toch anders. Je moet dan nieuwe energie in de wedstrijd brengen, terwijl je als basisspeler in het duel kan groeien."

Toen bekend werd dat eerste spits Serhat Koc op huwelijksreis ging, rook Arends vlak voor de nacompetitie zijn kans. ,,Ik wist dat dit het moment zou zijn om mijzelf te bewijzen. Ik droeg lang het stempel talent en moest aantonen dat ik meer dan dat was. Of ik moeite had met die druk? Welnee. Heerlijk juist. Laat mij maar lekker onder druk spelen. Daar kan ik prima mee omgaan en misschien presteer ik dan nog wel beter."

CONCURRENT In het eerste duel met Noordwijk vond hij niet het net, maar in het thuisduel was hij 'on fire'. Met twee doelpunten in de verlening was hij de gevierde man. ,,Die wedstrijd heb ik het stempel talent weggespoeld en aangetoond op het niveau mee te kunnen. Ik mag dan wel jong zijn, maar sta wel mijn mannetje."

Ook in het laatste duel tegen SteDoCo was Arends trefzeker en daardoor werd hij nog meer publiekslieveling. Toch moest hij na de zomerstop weer keihard werken en telden prestaties uit het verleden niet meer. In Rocco Keizer heeft hij nu een concurrent voor de nummer negen-positie. ,,In de zomerstop heb ik bijna elke dag hardgelopen. Fit blijven is belangrijk en ik wist dat iedereen weer op nul begon. Ik voel mij sterk en in de voorbereiding ging het goed. Daarnaast merk ik het vertrouwen van Kruys."

NUMMER NEGEN Een basisplaats heeft Arends dit seizoen verdiend en het wordt een belangrijk seizoen. ,,Ik voel mij nu inderdaad de nummer 9 van DOVO. Nu is het aan mij om het waar te maken. Ik ben jong en mocht ik ooit nog een stap willen maken naar een profclub, dan moet ik het nu laten zien. Ikzelf gok op 12 doelpunten. Dan doe ik het volgens mij niet slecht als 20-jarige in de derde divisie."