• Jos Erkens / FightView

Anass Aaras vecht zichzelf omhoog

VEENENDAAL In diverse landen werd de kickbokswedstrijd van Anass Aaras afgelopen weekend live uitgezonden en nog altijd geniet de Veenendaler na van de overwinning. Weken van trainen werden op het RFP/Enfusion in Eindhoven beloond met de titel en zijn ster is rijzende. ,,Dit had ik vijf jaar geleden niet durven dromen."

Jeroen van der Veer

De tiener uit Veenendaal debuteerde op 17-jarige leeftijd in de A-klasse -het hoogste niveau- en laat zien daar ook zijn mannetje te staan. Of hij nou tegen leeftijdsgenoten vecht of tegen ouderen; Aaras draait er zijn hand niet voor om. ,,Daar train ik keihard voor. Elke dag weer. Drie keer per week in Den Bosch en twee keer in Amsterdam. Allemaal voor dat ene doel; de beste worden."

HARD TRAINEN Vanaf de feestdagen was Aaras bezig met zijn wedstrijd van afgelopen weekend. Zo'n acht weken lang stond alles in het teken van die ene wedstrijd voor duizenden mensen naar keken. ,,Voor mijn omgeving was het de afgelopen periode misschien niet altijd even leuk. Alles moest wijken voor dat duel."

Het trainingsniveau werd nog hoger, de 19-jarige moest op zijn voeding letten en daardoor werd er niet uitgebreid gegeten met de feestdagen. Tot vier dagen voor het duel stond alles in het teken van de wedstrijd. ,,De laatste dagen nam ik rust en moest ik nog vocht verliezen. Ging ik vaak de sauna in en nam ik een warm bad."

TOPWEDSTRIJD Dit weekend was het in Eindhoven dan eindelijk zo ver. Met zijn trainers Andy Souwer (wereldberoemde vechter), Hicham Elgaoui en Ossama Elgaoui had hij een uitgestippeld plan en die kon uitgevoerd worden. ,,In de tweede en derde ronde kon ik zelfs even het publiek vermaken", zegt Aaras na de overwinning op zijn 28-jarige tegenstander. ,,Alles verliep volgens plan en ik won eenvoudig. Ja, het was echt een topwedstrijd."

DANKBAAR Hierdoor won de Veenendaler zijn vierde A-wedstrijd achter elkaar en wordt hij een steeds grotere naam in de kickbokswereld. Positiviteit uitstralen is wat hij wil en roemt daarbij Rico Verhoeven. ,,Hij heeft de sport echt een boost gegeven. Laten zien aan Nederland hoe gaaf kickboksen is en daar heb ik veel waardering voor. Hij is de grondlegger van de huidige generatie en daar wil ik op voortborduren."

De liefde voor de sport begon bij Veenendaler Marcel Verhaar, die Aaras nog altijd dankbaar is. ,,Hij is als een soort broer voor mij. Hij leerde mij tien jaar geleden de sport, gaf mij training en nog altijd helpen wij elkaar. Ik geef nu ook één keer per week les op zijn sportschool. Echt, alleen maar liefde voor die man."

DOEL De overwinning van dit weekend geeft Aaras nieuwe energie en hij wil dan ook meer. Aanvragen om te vechten in het buitenland zijn er al. ,,Dat doe ik al, maar gaat alleen maar meer worden. Ik ben jong en vecht op het allerhoogste niveau. Dan ben je interessant voor anderen. Uiteindelijk wil ik in China of Japan vechten; daar kijken dan echt enorm veel mensen. Dat is wel een doel."