• Rick Brouwer op zijn racetandem met voorop zijn trainingsbuddy Tom tijdens de eerste open paratriathlontraining half maart in Doorn.

    Bas de Bruin

'Als je afspreekt, geniet je dubbel'

VEENENDAAL Je zal maar slecht of bijna niet kunnen zien, maar ook de wens hebben om een triatlon te voltooien. Kan dat eigenlijk wel? Rick Brouwer laat zien dat niets onmogelijk is. Hoewel hij door het Usher-syndroom slechtziend én slechthorend is, gaat hij deze zomer in Veenendaal met zijn team 'Running Blind' meedoen aan de Sponsor Team Triatlon. Want een beperking of niet, ook met een handicap kun je met heel veel plezier sporten.

VERTROUWEN Eén kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Voor veel sporters is alleen deze combinatie al een flinke uitdaging, laat staan dat je eraan begint terwijl je bijna niks kan zien. Toch gaat Rick Brouwer vol vertrouwen met zijn team Running Blind deze uitdaging aan. Hij op de fiets, teammaatje Nicoletta al zwemmend in de surfvijver en Diane als loopster op het laatste onderdeel. Dat ze alle drie visueel beperkt (VIP) zijn en weinig tot niks zien, dat is volgens Rick geen probleem. Als team zijn ze namelijk in goede handen van ieder hun eigen buddy.

BUDDY De VIP en de buddy zijn vaak met elkaar verbonden met een koord of lintje. Door korte en duidelijke aanwijzingen van de buddy, kan de VIP volgen. Zo zal Nicoletta tijdens het zwemonderdeel met een elastieken koord net boven de knie bevestigd zijn aan haar buddy Niek en is ook Diane met een rood koord verbonden aan haar buddy Irma tijdens het looponderdeel.

RITME Maar fietsen? Hoe gaat dat dan? ,,Dit doen we niet met een elastiek of koord, maar met een racetandem. Mijn ziende buddy Germaine zit voorop als 'piloot' en ik zit daarachter'', aldus Rick. ,,Door een bepaald trapritme aan te geven, kan de piloot het tempo sturen en uiteraard geeft zij ook aanwijzingen over het parcours en wanneer ik mee moet bewegen in een bocht.''

POSITIEF Het klinkt allemaal heel logisch en duidelijk, maar op deze manier sporten en trainen is wel constant een kwestie van plannen en afspreken. Even alleen spontaan een stukje zwemmen, fietsen of lopen is er niet bij. ,,Maar'', benadrukt Rick, ,,als je samen afspreekt, geniet je wel ook dubbel.''

Sowieso is Rick niet iemand die zich snel door iets of iemand laat tegenhouden. Dat hij vaak veel moet reizen om ergens te kunnen sporten waar de juiste faciliteiten geboden worden, kan vervelend zijn, maar hij probeert het dan maar gewoon te zien als een uitje.

BEKENDHEID Wat niet wegneemt dat hij vindt dat er nog meer bekendheid gegeven mag worden aan sporten met een beperking. Dat is dan ook precies zijn doel met zijn deelname aan de Triatlon in Veenendaal. ,,Ik wil zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel van HandicapNL en laten zien dat je, ondanks je beperking, met heel veel plezier kan sporten. We hopen met ons team dan ook meer blinde en slechtziende mensen over de streep te trekken om te gaan sporten.''

En sporters zonder beperking? Die kunnen uiteraard ook met een Sponsor Team meedoen. ,,Of'', zo zegt Rick, ,,geef je eens op als buddy en ervaar samen het sportplezier!''

TRIATLON De Admicom Triatlon Veenendaal vindt plaats op zaterdag 25 augustus. Op en rond sportpark De Groene Velden wordt die dag in diverse categorieën gestreden om de winst. Zo is er een scholierentriatlon, de trio-triatlon, de achtste en kwart triatlon individueel en estafette en de Olympische afstand (OD) voor zowel recreanten als het NK en de eredivisie voor vrouwen en mannen. De eerste wedstrijden starten om 08.50 uur, de OD NK en eredivisie vrouwen starten om 09.10 uur en voor de mannen is de start om 15.20 uur. De triatlon voor HandicapNL begint om 12.45 uur.

Inschrijven voor alle afstanden inclusief de Sponsor Team Triatlon van HandicapNL kan via www.triathlonveenendaal.nl. Meer informatie over Running Blind is te vinden op www.runningblind.nl.