• Jeroen van der Veer

Afzien en investeren in jezelf

VEENENDAAL Vol goede moed stapt Rodny Hofman sportschool Rocky Fit in. In Apeldoorn krijgt hij van Rene Diks vanaf dit seizoen personal training en de verdediger van GVVV voelt zich sindsdien sterker dan ooit.

Jeroen van der Veer

Die ene trap naar beneden. Richting het naar zweet ruikende sportgedeelte. Het zijn slechts tien treden, maar voor Hofman betekenen ze veel. Zijn drukke leventje laat hij vanaf dat moment achter zich, om het hok te betreden waar hij even daarna helemaal afgemat gaat worden.

MOOIBOY ,,Eigenlijk kom je hier in een stinkhok terecht", aldus Diks, die inmiddels vier filialen heeft. ,,Je ruikt zweet en je ziet mensen afzien. Aan fitnessapparaten doen we niet en we gaan back to basic. Je bent hier om jezelf te ontwikkelen en te groeien. De mooiboy uithangen doe je maar ergens anders, hier wordt gewerkt."

Dat zal Hofman weten ook, want de rechtsback wordt onderworpen aan een fanatieke training. Hij moet zijn bokshandschoenen aantrekken en de commando's van de goedlachse Diks opvolgen. ,,Links. Rechts. Onder. Links", klinkt het fanatiek. ,,Kom op watje. Harder slaan."

DANKBAAR Rusten zit er niet in en Diks pakt Hofman flink aan. De twee zijn met elkaar in contact gekomen, nadat de personal-trainer op uitnodiging de selectie van GVVV onder handen nam. ,,Ik ben John de Wolf dankbaar dat hij mij die kans bood.  Veel trainers zijn bang dat hun spelers hierdoor blessures oplopen, omdat ze extra belast worden. Gelukkig begreep De Wolf dat dit onzin is en mocht ik mijn gang gaan."

Met Hofman had Diks direct een klik en daarom rijdt de speler van GVVV nu zo'n twee keer per week van Utrecht naar Apeldoorn. In de gym geeft Diks ook privétrainingen aan profvoetballers en zelfs Olympische sporters. ,,Maar", benadrukt de sloopkogel uit Apeldoorn. ,,Daar hoeven we het niet over te hebben. Ook zij zijn gewoon mensen en komen met hetzelfde doel als iedereen; progressie boeken."

Enfin. Genoeg gepraat. Hofman mag zich nog even twintig keer opdrukken, om vervolgens enkele trappen uit te delen. Opgeven is geen optie. De benen worden nog even flink getraind, de buikspieren worden onder handen genomen en tot slot mag hij nog even opdrukken.

AFZIEN Na ruim een half uur zit het erop. Zijn spieren staan strak, het zweet druipt van het voorhoofd en de voldoening is groot. ,,Dit was echt even vijfendertig minuten afzien", hijgt Hofman na zijn aangepaste training, omdat hij de dag ervoor een wedstrijd had. ,,Maar nu kan ik er wel weer helemaal tegenaan."

Samen met Diks rijdt de rechtsback van GVVV naar het eettentje van de vrouw van Diks. Daar krijgen de twee een gezonde maaltijd voorgeschoteld en vertelt Hofman: ,,We spelen met GVVV in de tweede divisie. Ik vind dat je dan extra in jezelf moet investeren. We spelen op een niveau dat je het niet kan veroorloven om te verzaken. Ik voel mij bij deze inspanning het lekkerst en daarnaast heeft het ook effect op mijn spel."

LANGSTE ADEM Zo is het uithoudingsvermogen groter geworden en liegen de cijfers er niet om. Inmiddels staan er al diverse assists achter zijn naam. ,,Je zorgt ook dat men in het koppie sterker wordt", aldus Diks. ,,In het sportwereldje draait het veelal om de langste adem hebben. Ik liet zojuist Hofman ook even iets verder doorgaan. Hijzelf was kapot, maar ik ging in zijn hoofd zitten. Zei dat hij door moest gaan. Je kunt in de 88ste minuut ook niet zeggen dat je kapot bent, als de linksbuiten opnieuw op je af komt lopen."

Al drie keer heeft Diks de selectie onder handen genomen en daarbij voelde hij het volste vertrouwen van De Wolf. ,,In het begin hoorde je een enkeling wat morren. Of dit nou echt nodig was. Na afloop stonden ze te trillen als een rietje, maar hadden ze wel een heerlijke training gehad. Ik wil niet zeggen dat het door mijn trainingen komt, zeker niet zelfs, maar het is niet voor niets dat GVVV in de slotfase nog energie overheeft. Zeg het maar; geluk of wijsheid?"

NIET GEWEND Terwijl Hofman zich bijna verslikt in een kipsalade, grijpt hij in. ,,Men is niet gewend dat je naast het amateurvoetbal ook nog persoonlijk kan trainen. We trainen al drie keer in de week, dus waarom zou je? Ik zal je vertellen; ik ben blij dat ik er aan begonnen ben. Samen met Tom Oostinjen van Spakenburg ben ik hier vaak te vinden en teamgenoot Wilco den Hartog begint zich ook vaker te melden."

In de (buitenlandse) topcompetities trainen ze allemaal met een personal trainer en nu maakt GVVV er ook steeds meer gebruik van. Diks vindt het een mooie ontwikkeling. ,,Op dat gebied is er in het amateurwereldje veel winst te behalen en GVVV loopt daarin voorop. Veel clubs zagen in GVVV een degradatiekandidaat, maar kijk eens waar ze nu staan. Dat komt mede doordat De Wolf het ook belangrijk vindt om verder te kijken dan alleen maar tegen een balletje aan te trappen. Voetbal is ook een psychologisch spel en dat probeer ik die boys een beetje bij te brengen."

TOPSPORTCULTUUR Inmiddels heeft Hofman zijn contract met twee jaar bij GVVV verlengd en dat deed hij mede doordat de club in ontwikkeling is. ,,Dat ze Diks uitnodigen is daarvan een goed voorbeeld. Als hier nog meer een topsportcultuur gaat komen, kan er iets heel moois gebeuren."