Vijf fabels over zonnepanelen

01-10-2019, 13:28 |Van onze partner

Er liggen momenteel rond de 12 miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken. Aangezien de bekendheid van zonnepanelen groeit, overwegen steeds meer mensen hierin te investeren. Het aantal zonnepanelen stijgt al een aantal jaar constant en er komen de aankomende jaren nog flink meer bij. Toch bestaan er nog veel fabels over zonnepanelen. In dit artikel worden er een aantal ontkracht. 
 

Zonnepanelen werken alleen op een schuin dak
Dat zonnepanelen het beste functioneren in een hoek van 35 graden klopt, maar dit betekent niet dat het niet mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. Tegenwoordig zijn er verschillende installaties, waardoor het mogelijk is voor een zonnepanelen installateur om jouw zonnepanelen te plaatsen op een plat dak in een hoek van 35 graden. 

Zonnepanelen zijn duur
Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering, maar de prijzen van zonnepanelen  zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Dit komt door de ontwikkeling van de techniek en de groeiende populariteit. Door de verbeteringen is de terugverdientijd van zonnepanelen korter, je verdient je investering gemiddeld in zeven jaar terug. Hierna geniet je dus van compleet gratis stroom in huis. Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen met verschillende prijzen, daarom is het verstandig om verschillende zonnepanelen offertes aan te vragen.

Nederland heeft niet genoeg zon voor een hoge opbrengst
Om zonne-energie op te wekken, hebben zonnepanelen geen direct zonlicht nodig. Dit betekent dat als het bewolkt is, de panelen nog steeds energie opwekken. Wel is het zo dat zonnepanelen het meeste opwekken wanneer de zon direct op het paneel schijnt. Wanneer de temperatuur van een zonnepaneel te hoog is, verliest het een deel van het vermogen. Vandaar dat de allerheetste zomerdagen niet zorgen voor het hoogste rendement in Nederland. De ideale temperatuur voor een zonnepaneel is 25 graden. 

Zonnepanelen moeten gericht zijn op het zuiden
Wanneer een zonnepaneel gericht is op het zuiden, levert het een optimaal rendement op. Het is niet zo dat wanneer een paneel gericht is op het westen of oosten het geen energie oplevert. Het is namelijk nog steeds mogelijk om een rendement te behalen van meer dan 80%, wanneer het paneel op het westen of oosten gericht is. Tegenwoordig plaatsen installateurs zelf zonnepanelen op het noorden, wetende dat deze richting minder rendabel is. Maar door de uiteindelijke opbrengst is dit nog steeds interessant. 

Zonnepanelen hebben veel onderhoud nodig
Kwalitatief goede zonnepanelen installaties hebben vrijwel geen onderhoud nodig en hebben een levensduur van minimaal 25 jaar tot 40 jaar. Het is wel aan te raden om één keer in het jaar de panelen te laten reinigen. Dit doe je, zodat het rendement van het paneel hoog blijft. Naast het reinigen zijn er vrijwel geen onderhoudshandelingen om uit te voeren bij jouw pan