Hoe werken plisse gordijnen?

07-11-2019, 15:22 |Van onze partner

Waarschijnlijk heb je weleens van plisse gordijnen gehoord, maar weet je eigenlijk niet precies hoe ze eruit zien en wat de voordelen zijn. Dit bijzondere type rolgordijn heeft de voordelen maar biedt eigenlijk nog meer. Het is een slimme aanwinst voor je interieur. Ze zien er namelijk niet alleen heel stijlvol uit maar ze zijn ook nog eens op verschillende manieren eenvoudig te bedienen. Het plisse gordijn typeert zich door de geplooide (geplisseerde) stof die vast zit aan een boven- en onderprofiel. Deze plooien geven het elegante uiterlijk aan het gordijn. De stof is op en neer te halen met een handreep, koord of ketting. Plisse gordijnen zijn te krijgen in transparante, semi-verduisterende of lichtdoorlatende stof. De stof aangeduid als verduisterend, is aan de binnenzijde gemaakt in de kleur die je hebt uitgezocht en aan de buitenkant in een lichte kleur die zorgt voor de verduistering. Maar hoe werken plissé gordijnen eigenlijk precies?

Hoe werken de plisse rolgordijnen?
Plisse gordijnen zijn op een aantal verschillende manieren te bedienen, afhankelijk van de manier waarop ze zijn uitgevoerd. Dit zijn de ‘dag en nacht’ uitvoering, de ‘smartfit’ uitvoering en de ‘top down bottom up’ uitvoering. Aangezien er sprake is van verschillende uitvoeringen, is het verstandig om je voordat je ze aanschaft, je je eerst in de verschillende soorten plissé gordijnen gaat verdiepen. Het voordeel van deze meerdere uitvoeringen is dat ze geschikt zijn voor vrijwel elk type raam.

Hoe werken plisse gordijnen:  gebruik van een handgreep
In principe werken plissé gordijnen hetzelfde als rolgordijnen. De stof is in beide gevallen van boven naar beneden te bedienen. Op die manier bepaal je zelf tot welke hoogte de plissé gordijnen moeten zakken. Je kunt daarvoor een handgreep, ketting of koord gebruiken. Doorgaans is een handgreep te vinden aan de onderkant van het plissé gordijn. Het heeft dezelfde kleur als de onderkant (het onderprofiel) van de gordijnen. Wanneer er sprake is van een breedte van 90 centimeter of meer worden er twee handgrepen over het onderprofiel verdeeld. Tevens vind je bij een handgreep een spandraad die aan de zijkant door de stof heen loopt. De onderkant van de spandraad dient gemonteerd te worden op het kozijn of de vensterbank. Een van de voordelen van plissé gordijnen met handgrepen is dat het zeer kindvriendelijk is, omdat het goed beveiligd is en erg stevig is.

Top down, Bottom up systeem
Een basis uitvoering van het plisse gordijn is het top-down systeem. Hierbij kun je de onderlijst (onderkant) van het gordijn naar boven of naar beneden bewegen. Maar je kunt ook kiezen voor het Top down, bottom up systeem waarbij je zowel de onderlijst als de bovenlijst (bovenkant) naar boven en beneden kunt bedienen. Zo kun je het gordijn tot halverwege het raam plaatsen, hetgeen handig is als je last hebt van inkijk.

Geschikt voor smartfit uitvoering
Plisse gordijnen met handgrepen zijn overigens zeer geschikt voor de zogeheten smartfit uitvoering. Dit houdt in dat er om de gordijnen een frame is bevestigd, dat te vergelijken is met een hor. Bij het smartfitsysteem heb je de keuze uit een standaard of top down-bottum up uitvoering. De minimale of maximale uitvoeringen zijn hetzelfde als bij standaard plissé gordijnen met een handgreep bediening.

Kettingbediening is veilig en uiterst kindvriendelijk
Ook met kettingbediening kun je de stof van de plisse gordijnen tot een bepaalde hoogte laten zakken. Doorgaans mag je zelf bepalen aan welke kant de ketting komt. Ook deze manier van bediening is dankzij een speciale veiligheidshaak uiterst kindvriendelijk. Wel kan het eventueel een nadeel zijn dat een plissé gordijn bij ketting bediening minimaal 40 centimeter en maximaal 220 centimeter breed kan zijn. Hou dus goed rekening met de afmetingen voordat je plissé gordijnen aanschaft.

Plisse gordijnen met koordbediening
Zoals de naam al zegt is er bij koordbediening sprake van een koord waarmee de plissé gordijnen eenvoudig bediend kunnen worden. Het is mogelijk om het koord in dezelfde kleur als de stof te bestellen. Je dient aan het koord te trekken om de plisse gordijnen naar boven of beneden te krijgen. Onthoud dat een plisse gordijn met koordbediening minimaal 30 centimeter en maximaal 300 centimeter breed kan zijn. Dit maakt het uitermate geschikt voor zowel brede als smalle ramen, heel fijn!