• De bewuste plek in Veenendaal, waar de auto op de kop in het water ligt.

    112Heuvelrug.nl
  • Facebook Ten Broek
  • 112Heuvelrug.nl

Zwemmer pakt 'goud' door redden van twee levens

VEENENDAAL De 17-jarige Milan ten Broek uit Amersfoort twijfelde geen moment toen hij voor zich een auto in het water zag rijden en redde daardoor het leven van een vrouw en haar peuter. Het incident gebeurde zaterdagmiddag in Veenendaal en inmiddels gaat hij door het leven als held. ,,Maar is dat wel zo? Het is toch normaal dat je mensen wil redden?"

 

Jeroen van der Veer

 

De tiener was -samen met vier anderen- vanuit Amersfoort op weg naar Veenendaal om daar een wedstrijd te zwemmen. Bij de afrit Veenendaal-West aan de A12 verloor de bestuurster zaterdagmiddag de macht over het stuur en reed zo het water in. Ten Broek, op dat moment met twee moeders en twee andere zwemmers in de auto, bedacht zich geen moment en sprong het water in.

 

DEUR NIET OPEN ,,Toen we het zagen gebeuren, waren we in de auto al bezig met een taakverdeling", aldus Ten Broek. ,,Omdat ik de oudste zwemmer was, zou ik het water ingaan. We wisten eigenlijk direct dat het foute boel was en wij direct moesten handelen."

Terwijl er 112 werd gebeld, stond Ten Broek al in het water. ,,De vrouw had zich al los gemaakt, maar kon de deur niet open krijgen", blikt de Amersfoorter terug. ,,Ik moest ook erg veel moeite doen, maar uiteindelijk is het gelukt."

 

OP DE JUISTE PLEK Op dat moment wist Ten Broek nog niet dat er ook een kindje in de auto zat. ,,Dan schrik je wel hoor. Opeens kreeg ik deze in m'n handen geduwd. Gelukkig huilde het toen ik het kindje vast had en kon ik deze snel naar de kant brengen."

Eenmaal aan de kant werden de drie personen in handdoeken gewikkeld en was het duo gered van de verdrinkingsdood. ,,De juiste mensen waren op de juiste plek", zegt hij over zijn daad. ,,Wat er was gebeurd als wij er niet waren? Dan hoopte ik dat iemand anders precies hetzelfde had gedaan. Iedereen noemt mij momenteel een held, maar het is toch normaal dat je mensen wil redden?"

 

BRONS EN GOUD Terwijl de politie en ambulance aankwamen rijden, zat Ten Broek alweer in de auto. Op weg naar het Valleibad, om daar een wedstrijd te zwemmen. ,,Ik had zoveel adrenaline, dat ik niet echt besefte wat ik gedaan had. Pas na mijn tweede wedstrijd kwam dat."De 17-jarige uit Amersfoort pakte desondanks een bronzen medaille, maar in de vijver pakte hij door het redde van twee levens goud. ,,Die wedstrijd boeide mij niet meer. Dat ik twee mensen heb kunnen helpen is veel meer waard."

 

CONTACT Inmiddels wordt Ten Broek vaak gebeld door landelijke media en ontvangt hij veel berichten op zijn Facebook-pagina. Er is ook contact geweest met de vrouw, die het naar omstandigheden goed maakt. ,,Er komt nog een contactmoment. Dat is voor iedereen fijn, denk ik."