• Kwintelooyen Run

'Zoveel mogelijk kinderen in Ethiopië helpen'

VEENENDAAL Aan de wensen van de liefhebbers is gehoor gegeven en daarom hoopt de Kwintelooyen WinterRun een mooi bedrag op te halen voor Kindsponsororganisatie Compassion in Ethiopië. Mede door de sponsors is het gelukt honderd procent van de opbrengst hieraan te schenken en daar is het maar wat blij mee. Zo ook mede-organisator Richard van Keulen, die zelf een marathon in Ethiopië gaat lopen.

Jeroen van der Veer

Op zaterdag 20 januari is het weer feest voor de hardloopliefhebber in Veenendaal en omstreken. De derde editie van de Kwintelooyen WinterRun wordt dan gehouden en zal anders worden dan vorige edities. Waar voorheen de tien kilometer twee keer het rondje van de vijf was, zullen er nu drie gevarieerde runs zijn. ,,Daarnaast komt er ook een extra afstand", aldus Van Keulen. ,,De vijftien kilometer. Op deze afstand lopen de deelnemers zowel de route van de tien als de vijf kilometer achter elkaar."

WARMTE De route door de Utrechtse Heuvelrug is zorgvuldig gekozen en daarom zal er weer een uitdagend parcours zijn. Er zijn verraderlijke klimmetjes, leuke afdalingen en onderweg kan de loper genieten van het uitzicht over de Gelderse Vallei. Dit alles moet ervoor zorgen dat er veel deelnemers aan de start komen en daardoor zal Van Keulen meer geld mee kunnen nemen naar Ethiopië waar hij zelf een marathon zal gaan lopen. ,,Daar doen we het uiteindelijk wel allemaal voor", aldus de 45-jarige Veenendaler.

Hij is trainer bij atletiekvereniging VAV en is dus al goed getraind. ,,Alleen zal het daar anders worden. In Ethiopië is het veel warmer en zijn de hoogteverschillen groter. Daarnaast zie je om je heen de armoede en dan zal denk ik het besef nog groter worden waarom we dit allemaal hebben gedaan."

SPONSORS Met 'dit' bedoelt de loper het organiseren van de run. Ruim 600 deelnemers worden verwacht en zij zullen door de omgeving van Veenendaal gaan lopen. Samen met Evert Jan Poppe en Erik Dekker is Van Keulen een stichting gestart en hebben als streven zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. ,,Mijn doel is om tienduizend euro mee te nemen naar Ethiopië. Daar zal zo'n zesduizend euro van de run bij zitten en de rest probeer ik via giften en kindsponsors te realiseren."

RONDLEIDING Alle renners steunen met de run (on)bewust kinderen en gezinnen die in extreme armoede leven. ,,De vorige edities deden wij voor kinderen in Oeganda en Dominicaanse Republiek", aldus Van Keulen. ,,Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van de landbouw en gaat gebukt onder extreme armoede. Daar willen wij een klein beetje verandering in brengen en hen helpen aan een betere toekomst. Voordeel van onze run is dat wij echt zien waar het geld heengaat, want ik ga er zelf lopen en krijg de projecten die we steunen zelf te zien."

Meer informatie over de run en het goede doel is te vinden op www.kwintelooyenwinterrun.nl.