• Wim Verschragen en Jacob Bouw van de Belangenvereniging Ederveen-De Klomp bij het tunneltje in De Klomp.

    Danny van Zeggelaar

Zorgen in De Klomp en Ederveen om Rondweg-Oost

EDERVEEN De Belangenvereniging Ederveen-De Klomp maakt zich grote zorgen over de toekomstige bereikbaarheid van Ederveen en De Klomp. Waarschijnlijk gaat de provincie Utrecht in de toekomst aan de slag met de Rondweg-Oost in Veenendaal, de N233, die aansluit aan op de rondweg De Klomp. Tijd voor een onderzoek naar een nieuwe weg, vinden Jacob Bouw en Wim Verschragen van de belangenvereniging.

Danny van Zeggelaar

Maandagmiddag, een uur of twee. Het is relatief rustig op de Stationsweg in De Klomp, de weg die toegang geeft tot station Veenendaal-De Klomp. Toch loopt het hier iedere paar minuten behoorlijk vol, omdat het tunneltje ónder het spoor door maar verkeer van één richting toelaat. Wie van Ederveen of een deel van De Klomp naar de A12 of de Veenendaalse Rondweg-Oost (de N233, richting Rhenen) wil, moet geduld hebben, en met een beetje pech komt er óók nog een bus voorlangs, die de verkeerslichten kan beïnvloeden.

MINUTEN Het duurt nu een paar minuten. In de spits is de situatie heel wat erger en staan alle wegen ríchting het tunneltje helemaal vol. Het is Jacob Bouw en Wim Verschragen van de Belangenvereniging Ederveen-De Klomp een doorn in het oog. De spoorwegovergang iets verderop, richting Veenendaal, verdwijnt weliswaar en wordt vervangen door een tunnel, maar dat heeft voor De Klomp weinig zin. Dat zit nog steeds opgescheept met een te kleine tunnel, waardoor er dagelijks lange rijen auto's staan op de wegen in De Klomp, leggen beide heren uit.

Elke dag passeren zo'n 5.000 auto's het tunneltje. In een verkeersstudie van het toenmalige samenwerkingsverband WERV (Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal) uit 2005 stond de N233 doorgetekend naar de N224, de provinciale weg tussen De Klomp en Ede. Rechtstreeks dus, en niet via De Klomp. ,,We pleiten ervoor om te onderzoeken of dat alsnog gerealiseerd kan worden. Het is een heel klein stukje weg, om een mooie ontsluiting te maken", aldus Bouw.

NOODZAAK Hij schetst de noodzaak voor die weg. ,,Als men vanuit Veenendaal naar Renswoude of Ederveen wil, dan gaat men hier onderdoor", zegt Bouw. ,,Maar de Rondweg De Klomp staat altijd vol." Vanwege de problematiek schreef de belangenvereniging een essay naar de provincie Gelderland en stuurde dat ook naar alle partijen in de Edese gemeenteraad. Twee A4'tjes lang, waarin aandacht wordt gevraagd voor de toename van de verkeersbewegingen tussen Veenendaal-De Klomp richting het noorden, dus naar Ederveen, Renswoude en zelfs ook Lunteren.

Grote zorg: de mogelijke verbreding van de provinciale weg N233, waar nu onderzoek naar wordt gedaan. Gevreesd wordt dat het daardoor op de wegen in De Klomp óók een stuk drukker wordt. Maar dat essay lijkt vooralsnog tevergeefs te zijn. Want een oplossing voor het probleem is er vooralsnog niet en lijkt ook nog niet voorhanden. ,,We zien het gebeuren, het wordt steeds erger", zegt Bouw. ,,We hebben het essay ook naar de gemeenteraad gestuurd. Verschillende partijen zeggen: ja, je hebt gelijk. Maar nu is het al meer dan een jaar stil."

Label:

Rondweg-Oost