• begraafplaats munnikenhof

Zoektocht begraafplaats heeft soapachtige trekken

VEENENDAAL  De acht jaar durende zoektocht naar een nieuwe begraafplaats heeft soapachtige trekken met een anti-climax. Dat stelt Kees Oskam (GroenLinks) vast en hij deelde zijn mening met de raadscommissie.

Gerard van Wijk

De zoektocht heeft weliswaar een tweetal geschikte locaties opgeleverd, maar inmiddels hoeft het niet meer. Toen in 2008 gedacht werd dat de capaciteit van de huidige algemene begraafplaats op korte termijn ontoereikend zou worden werd nog uitgegaan van een groei van Veenendaal naar 81.000 inwoners. Maar volgens het CBS gaat het vooralsnog niet verder dan 69.000 inwoners in 2045, dus een lager aantal begravingen.

Daar komt nog bij dat er graven geruimd gaan worden en het aantal crematies toeneemt, landelijk met twee procent en in Veenendaal met één procent. We hebben ongeveer tien jaar nodig om een nieuwe begraaflocatie aan te schaffen, zegt wethouder Frits Beckerman. Dus in 2025 kan de draad weer worden opgepakt en dan zou in 2035 een nieuwe locatie in gebruik genomen kunnen worden. Er is in de afgelopen acht jaar veel werk verzet, geeft de wethouder toe. Maar er is nu geen noodzaak om op dit moment te gaan investeren. Komt in de komende jaren onverwacht één van de twee geschikte locaties in beeld door interesse van marktpartijen dan ,,steken we onze vinger op", aldus de wethouder. De grond moet niet duurder worden dan zij nu al is.

Er worden tot dit moment in Veenendaal geen graven geruimd. Dat gaat wel gebeuren. Haast maken met ruiming, spoort de VVD de wethouder aan. En een crematorium meenemen in de plannen wanneer in de toekomst een nieuwe locatie weer in beeld komt. De wethouder zegt het toe. De historische vereniging, die onderzoek doet naar waardevolle graven, zal worden aangespoord vaart achter dat onderzoek te zetten. Maar wel zorgvuldig, het gaat om historisch tijdsbesef. Kindergraven worden niet geruimd, kan de wethouder de ChristenUnie verzekeren.