• Thomas Lijten geniet dagelijks van zijn eigen onderneming: ,,Het is echt een succes."

    Jeroen van der Veer

Zeventienjarige behaalt jaaromzet in negen weken

VEENENDAAL Zijn deuren zijn nog maar enkele maanden geopend, maar Thomas Lijten kan spreken van een geweldige start. Zijn 'Daisy's Ice, Coffee & More' loopt meer dan goed en binnen negen weken heeft hij zijn verwachte jaaromzet al behaald. Op het Stipplein heeft de zeventienjarige goud in handen en daar geniet hij elke dag van. ,,Maar", lacht hij. ,,Ik ben blij als ik maandag even vrij heb."

 

Jeroen van der Veer

Althans, vrij. De tiener hoeft dan niet in zijn eigen zaak te zijn, maar eigenlijk is Lijten nooit vrij. Ondanks dat op maandag de deuren gesloten blijven, is de 17-jarige druk met roosters maken, spullen bestellen en ondertussen moet hij ook de voorraad controleren. Stilzitten zit er voor Lijten dus niet bij: ,,Daar was ik toch al niet zo goed in en het hoort erbij."

Op de Brouwersgracht is het vanaf het eerste moment gigantisch druk. In eerste instantie omdat men nieuwsgierig was naar de jongste ondernemer van Veenendaal. Ook de media wisten hem te vinden, waardoor Lijten toch wat overdonderd werd. ,,Dat was bizar. Sinds het bij jullie in de krant heeft gestaan, werd ik elke dag gevraagd voor een interview. Nee zeggen doe je niet, maar af en toe werd het wel wat veel."

Desondanks wist Lijten zijn rug recht te houden en kan hij tevreden terugkijken op de start van zijn onderneming. De nieuwsgierige mensen werden vaste klanten en Veenendaal lijkt Daisy's Ice, Coffee & More goed te vinden. ,,Bij warme dagen staat de rij zelfs buiten", glundert Lijten. ,,Het dagelijks dagvers ijs lijkt aan te slaan en het is hier gewoon echt zes dagen per week heel erg druk. Soms misschien iets te druk, maar daar klaag ik niet over."

Inmiddels heeft de ondernemer zelfs een nieuwe ijsmachine erbij moeten bestellen, omdat hij anders te kort komt. ,,Ook bestelde ik in het begin dozen met ijshoorntjes. Nu doe ik dat per pallet. Het is eigenlijk echt bizar en soms besef ik het niet eens. Zo heb ik sinds de start in maart de omzet gehaald die ik verwacht had te maken in mijn eerste jaar."

Dat smaakt naar meer en stiekem droomt Lijten zelfs groter. De zaak uitbreiden, verhuizen of een nieuwe vestiging openen. Het zijn allemaal opties, al is de grootste droom nu nog niet haalbaar. ,,Ik wil ooit in China beginnen. Vraag mij niet waarom, maar dat idee spookt al langer door mijn hoofd. Als ondernemer denk je altijd groter en moet je vooruit kijken. Dat doe ook ik, maar voorlopig geniet ik nog van het succes in Veenendaal."

Nu de zomer eraan komt, zal het nog drukker gaan worden. Daarom heeft Lijten nieuw personeel aangenomen en zal hij straks zo'n twintig mensen onder zich hebben. ,,Laat de zomer maar echt beginnen", aldus een trotse Lijten.

 

Om samen met Veenendaal de successen en de zomer te vieren, organiseert de ondernemer het Daisy's Mid Zomer Festival. Op 24 juni zal van 12:00 tot 00:00 uur van alles te doen zijn in en rondom zijn zaak. ,,Maar vooral op het stadsstrand. Het wordt een festival voor jong en oud. Het stadstrand ligt er, dus moeten we er ook gebruik van maken."