• Foto: Aart Aalbers/BDU

'Zeer verontrustende cijfers' over schulden

VEENENDAAL ,,Zeer verontrustende cijfers'', aldus het CDA donderdagavond in de raadscommissie over het aantal huishoudens in Veenendaal met schulden. Wethouder Arianne Hollander is zelf ook geschrokken van het aantal financieel risicovolle huishoudens.

Er is bij het beleidsplan schulddienstverlening voor de komende jaren gekozen voor preventie. Dat lijkt volgens de wethouder een goede keuze. De nadruk komt te liggen op het voorkomen van schulden in plaats van hulp als er al schulden zijn. Na een scheiding ontstaan in nogal wat gevallen problematische schulden, het kan ook ontstaan als het inkomen plots minder wordt of bij huishoudens met een minimum besteedbaar inkomen.

Veenendaal heeft volgens de PvdA tweeduizend huishoudens met problematische schulden. Het juiste aantal is niet bekend omdat niet iedereen met schulden bekend is bij het Budget Advies Centrum (BAC). De vraag is dan ook hoe mensen geholpen kunnen worden die de weg naar de schulddienstverlening niet kennen of hulp in een (te) laat stadium aanvragen. Er is volgens D66 een toename van deze groep. Preventie wordt niet goed inzichtelijk gemaakt, waar blijkt uit ,,dat we goed bezig zijn", vraagt D66. Wat preventie betreft is het volgens de wethouder ,,zoeken wat werkt." De risicovolle groep kan het beste worden bereikt door samenwerking te zoeken met andere organisaties, zoals zorgorganisaties en kerken.

De VVD vindt het positief dat mensen met schulden sneller worden geholpen en er aandacht is voor de stressbestendigheid ,,van mensen die in de problemen zitten." Ook de SGP heeft hier waardering voor. GroenLinks stelt dat tweederde van de minima niet wordt bereikt door de schulddienstverlening. Bovendien is er in de afgelopen jaren een verschuiving naar meer mensen die de vaste lasten niet meer kunnen betalen. Op basis van landelijke gegevens gaat het om vijf procent van de Veenendalers. De ChristenUnie vindt het een prima beleidsplan, maar het is nog onvoldoende duidelijk voor wat betreft preventie aan de ene kant en nazorg en recidive aan de andere kant. Ook deze partij is geschrokken van het aantal Veenendalers met risicovolle en problematische schulden. ,,We moeten investeren in deze mensen."