• Ouwehands Dierenpark

'Wu Wen en Xing Ya doen het geweldig'

RHENEN De Reuzenpanda's vermaken zich opperbest in hun nieuwe verblijf in Ouwehands Dierenpark. In het binnenverblijf van het nieuw gebouwde Pandasia is het voor Wu Wen en Xing Ya een berenfeestje. Inmiddels zijn ze al redelijk gewend aan hun 'nieuwe huis' en is er al veel bamboe van Nederlandse bodem gegeten. ,,De dieren doen het echt geweldig."

Jeroen van der Veer

Het vrouwtje Wu Wen (wat mooie krachtige wolk betekent) en het mannetje Xing Ya (Elegante ster) verblijven echter nog wel los van elkaar. Toch ziet Jose Kok, één van de verzorgers, de dieren heel langzaamaan naar elkaar toetrekken. ,,In China stonden hun verblijven dichter bij elkaar en daar gingen ze met hun neusjes door het gaas tegen elkaar aanstaan. Hier is de afstand wat groter, maar ze ruiken, horen en zien elkaar wel."

RUSTIG De twee maken een rustige indruk, vertelt Kok dinsdagmiddag. Op dat moment zijn Wu Wen en Xing Ya een kleine week in hun nieuwe verblijf en zij maken een ontspannen indruk. ,,Vanaf het eerste moment ging het goed. Natuurlijk had iedereen spanning, al viel die al snel weg toen ze hier aankwamen. Je kan aan hun gezichtsuitdrukking zien dat het goed is."

Zo ging Xing Ya direct op de ligplanken liggen om bij te komen van de lange reis. ,,Dat was schitterend om te zien. Hij snuffelde even en ging daarna languit liggen. De helft van de dag slapen ze. Dit komt mogelijk door de grote hoeveelheid nieuwe indrukken."

IN DE SMAAK Wat ook direct goed verliep was het eten. Het was nog even de vraag of het Chinese duo de bamboe van Nederlandse bodem lekker vond, maar deze is door hen goedgekeurd. ,,We hebben dinsdag de tweede bestelling bamboe laten komen, dus je kunt wel zeggen dat het in de smaak valt."

De reuzenpanda's worden dag en nacht gemonitord en Kok kan niet anders dan concluderen dat het vlekkeloos verloopt. Desondanks vinden ze de elektrische luiken, waarmee de dieren toegang kunnen krijgen tot nieuwe ruimtes, nog wel wat eng. ,,Die kunnen wij op afstand besturen en dat geluid is voor hen nieuw. Dan gaan ze op hun achterpoten staan en vervolgens gaan ze op onderzoek uit. Ze zijn heel onbevangen en erg nieuwsgierig."

VERTROUWEN Momenteel zijn er ook een dierenarts en verzorger uit China aanwezig en het plan was dat zij maximaal drie maanden in Nederland bleven. Toch lijken de verzorgers van Ouwehands Dierenpark eerder afscheid van hen te kunnen nemen. ,,Gisteren zei ze mij dat ze mogelijk volgende maand al terug gaan naar China. Dat is een goed teken, want dat houdt in dat ze ons vertrouwen en dat het goed gaat. Tot die tijd willen wij zoveel mogelijk informatie uitwisselen, want wij willen hun vertrouwen terugbetalen."

Wanneer de dieren aan elkaar kunnen worden geïntroduceerd, durft Kok nog niet te zeggen. ,,We zetten hun verblijven steeds dichter bij elkaar en alles doen we stapje voor stapje. Zij zijn nu een kleine week hier en ze lijken steeds meer te wennen aan hun nieuwe verblijf. Ook voor de verzorgers verloopt het steeds soepeler. In het begin was alles spannend, maar we hebben niets aan het toeval overgelaten en kunnen tot nu toe uiterst tevreden zijn."