• Gemeente Veenendaal

'Wouter Kolff toonde lef'

VEENENDAAL Wouter Kolff verraste vorige week ondernemend en politiek Veenendaal met de aankondiging dat hij als burgemeester naar Dordrecht gaat. Een 'rondje langs de velden' leert dat men in Veenendaal tevreden is over het burgemeesterschap van Kolff. ,,Hij heeft Veenendaal flair gegeven.'' Ook wordt er al vooruit gekeken: ,,Een vrouwelijke burgemeester als opvolger zou leuk zijn.''

Gerard van Wijk

Dat Kolff zijn pensioen niet zou halen in Veenendaal was vanaf het begin duidelijk. Het oordeel over hem, na vijf jaar burgemeesterschap, is zonder meer gunstig: een goed visitekaartje voor Veenendaal, een dynamische manier van leiding geven, heeft veel betekent voor de zichtbaarheid van Veenendaal en FoodValley. Met in de marge opmerkingen als: soms wat ongedurig maar dat hoort bij een jongere leeftijd, meer binding in het gemeentehuis zou voor zijn opvolger aan te bevelen zijn, maakte fouten maar was dan ook na een periode als wethouder in Nieuwegein een nog redelijk onervaren bestuurder.

AMBASSADEUR Wouter Kolff (40), vrijwel de jongste burgemeester van het land bij zijn aantreden en met zijn ruim twee meter in ieder geval de langste, paste volgens voorzitter Wim Werkman van de Bedrijvenkring Veenendaal ,,qua profiel bij Veenendaal in een tijd waarin we zitten". Het was een ambassadeur voor het lokale en regionale bedrijfsleven. ,,Spijtig dat hij vertrekt, maar hij is jong en ambitieus en gaat een volgende stap maken." Ook Annelies van Rooijen, regisseur binnenstad voor Winkelstad Veenendaal, laat aantekenen dat de betekenis van Kolff voor ondernemend Veenendaal duidelijk was. ,,Met name ook voor de horeca heeft hij veel voor elkaar gekregen."

VISITEKAARTJE De fractievoorzitters zijn, met kleine kanttekeningen, al even enthousiast over de periode van Kolff in Veenendaal, die vertrekt naar een bijna tweemaal zo omvangrijke gemeente wat het aantal inwoners betreft. ,,Kolff was als jonge vlotte burgemeester een goed visitekaartje voor Veenendaal", aldus Jan Breur (SP). ,,Een jonge burgemeester is leuk, maar de kwaliteit moet voorop staan. Kolff heeft beide en ik hoop dat we als opvolger een jong iemand kunnen vinden die de nodige kwaliteit heeft voor het ambt. Het zou leuk zijn om eens een vrouwelijke burgemeester te hebben."

AUTORITEIT Wilrik van 't Noordende (CDA) vindt dat Kolff in Veenendaal veel bereikt heeft. ,,Ondanks zijn leeftijd was hij snel een autoriteit binnen en buiten het gemeentehuis. En in en buiten Veenendaal, bijvoorbeeld ook in FoodValley. Zijn leeftijd maakte dat hij een dynamische manier van leiding geven had. Hij was soms wat ongedurig, ook dat hoort bij een jongere leeftijd. Allerlei groepen, ook jongeren, die normaal niets met de politiek hebben, werden door hem betrokken en geënthousiasmeerd. Van een jonge burgemeester weet je dat Veenendaal slechts een tussenstap is in een carrière. Toch is dat voor mij geen beletsel om weer te kiezen voor een jonge burgemeester."

VEILIGHEID Albert Doelwijt (PvdA) vindt dat Kolff als jonge talentvolle burgemeester ook echt een burgervader was. ,,Hij toonde lef om de grenzen van zijn bevoegdheid op te zoeken. Veiligheid was een speerpunt van hem. Hij heeft de sluitingstijden voor de horeca vrijgegeven. Mede daardoor is er in het weekend in het centrum minder overlast. Hij was een goede ambassadeur voor Veenendaal, zeer toegankelijk. Zijn opvolger mag ook een dynamische en ambitieuze burgemeester zijn."

NAAR BUITEN Mila Jansen (Lokaal Veenendaal) stelt dat Wouter Kolff Veenendaal op de kaart heeft gezet. ,,Wij zijn zeer tevreden over hem en blij met de manier waarop hij invulling heeft gegeven aan zijn ambt en opdracht." Martijn Beek (Pro Veenendaal) vindt dat de burgemeester naar verwachting is begonnen: fris, vernieuwend en anders. ,,Hij is van betekenis geweest voor de doorontwikkeling en zichtbaarheid van Veenendaal, met een lossere uitstraling. Hij was buiten aanwezig en zichtbaar. Door de jaren heen bleef het vooral buiten, ook veel buiten Veenendaal. Het vertrek is nu een goed moment. Wij wensen burgemeester Kolff succes, de nodige groei, goede reflectie en veel plezier bij deze nieuwe uitdaging. Voor Veenendaal zou een relatief jonge burgemeester met dezelfde uitstraling naar buiten, maar meer binding in en buiten het gemeentehuis een goede stap zijn."

,,We kregen met Wouter een redelijk onervaren bestuurder, maar dat was aan niets te merken: open, benaderbaar, zijn zaakjes goed op orde, sympathiek, met een grote dosis humor zijn bestuurlijke taken uitvoerend", aldus Dick Roodbeen (ChristenUnie). Daadkrachtig als dat nodig was, zeker op het gebied van veiligheid. ,,Maakte hij geen fouten? Natuurlijk wel, sterke kanten zijn soms ook valkuilen."

FOODVALLEY Volgens Kees Oskam (GroenLinks) is door de bemoeienis van Kolff FoodValley omgevormd van een praatclub met onduidelijke doelen naar een organisatie waar Veenendaal en de andere gemeenten echt wat aan hebben. Hij lost voortvarend problemen op, maar die voortvarendheid ,,zorgde er af en toe wel voor dat Wouter binnen en buiten het gemeentehuis tegenover anderen kwam te staan. Maar die conflicten werden nooit persoonlijk."

Dylan Lochtenberg (VVD) vindt dat ,,we een moderne, sprankelende burgemeester verliezen die Veenendaal en haar bestuur nieuwe flair heeft gegeven. Benaderbaar, actief op social media en bereikbaar voor alle inwoners. Wij waren onder de indruk van zijn verbindende optreden tijdens de vluchtelingencrisis."