• In de vervallen PHV fabriek aan de Vijgendam komen woningen.

    Aart Aalbers

Woonfunctie voor PeHaVee-fabriek

VEENENDAAL Eén van de laatste nog bestaande fabrieken uit de periode van de textielindustrie, stelt wethouder Martijn Beek vast. Dat is de PeHaVee-fabriek, genaamd naar de grondlegger Paul Hey. Het zag er aanvankelijk naar uit dat, geheel in lijn met veel andere historische lokale gebouwen, ook deze fabriek tegen de grond zou gaan. GroenLinks en ChristenUnie verhinderden dit en na een superlange voorgeschiedenis is er nu dan eindelijk groen licht voor behoud, althans voor een deel, van de PHV.

Gerard van Wijk

Frank van Woerden gaat begin volgend jaar aan de Vijgendam bouwen, een combinatie van oud en nieuw. De gevel blijft zoveel mogelijk als het altijd is geweest.

SCHOORSTEEN Het voormalige bewaarde logo van de PHV krijgt een er een plek en ook de schoorsteen blijft overeind, evenals die van de voormalige Hollandia Wol-fabriek, nu op de binnenplaats van de Cultuurfabriek.

Waar in vervlogen dagen de tricotage- en kousenfabriek productief was komen twee grote appartementen en tien sociale koopwoningen, waarvoor huishoudens met een gezamenlijk bruto inkomen van maximaal 50.000 euro per jaar in aanmerking komen.

Het heeft lang geduurd. De gemeente zag het ruim tien jaar geleden financieel niet zitten, verklaarde indertijd de betrokken wethouder. Uit de omgeving kwamen aanvankelijk bezwaren en kunstenaars hadden er ook nog ateliers. Bijna vier jaar geleden begon het er toch naar uit te zien dat dit industriële erfgoed voor het nageslacht bewaard zou kunnen blijven.

Het terrein is in totaal 1900 vierkante meter groot. Veenendaal was één van de prominente plaatsen waar de vaderlandse neergang van de textiel- en wolindustrie zichtbaar werd. De productie van P. Hey en Zonen werd op een bepaald moment overgeplaatst naar Culemborg, waar Hey ook een bedrijf had.

Waar volgens reclame vroeger de PeHaVee 'de beste trui in ´t hele land maakt' zijn naar aanleiding van opmerkingen enige aanpassingen verricht in het ontwerp. Het hekwerk naar de naastgelegen kerk is opgebouwd met een laag muurtje en een hekwerk.

Daardoor is het uitzicht naar het kerkplein gemaximaliseerd. De woningen zijn gespiegeld noord-zuid. Door het verplaatsen van parkeerplaatsen is er meer ruimte voor groen. Er komt een pleintje met twee wegen naar de woningen alsmede een groenperk met een boom.

Ook langs de entreeweg komt groen. ,,Vanuit het pleintje is het mogelijk om goed zicht op het voormalige garenmagazijn te krijgen, en een mooi doorzicht naar de kerk.”

PARKEERPLAATSEN Voor de tien nieuwbouwwoningen is elk een parkeerplaats. Voor de grote woningen in het garenmagazijn zijn twee parkeerplaatsen. Bezoekers kunnen in de nabijgelegen Van Hensbergen garage parkeren.