Wintercolumn: Twee seizoenen

VEENENDAAL We kunnen terugkijken op een unieke vorstperiode. Het hoogtepunt viel halverwege de vorige week met een snijdende oostenwind. Woensdag bleef het zelfs midden op de dag een graad of 5 vriezen. Het werd de koudste 28 februari sinds tenminste 1901. Het oude record werd volledig verpulverd. Warmterecords die royaal worden verbeterd komen tegenwoordig ieder jaar voor. Koude records zijn erg zeldzaam geworden. Uiteindelijk kon er op veel plekken prima worden geschaatst. Zaterdag ging dat ook nog prima, en zelfs zondagochtend werd er op de Uiterwaarden en bij de Blauwe kamer nog even geschaatst.

Hoe groot kan het verschil zijn op 1 dag want zondagmiddag steeg het kwik tot ruim 10 graden en met volop zon voelde het aan als lente. Twee seizoenen op een enkele dag. Uniek.

De kou leverde ook een grotendeels bevroren IJsselmeer op. Zelfs op de Waddenzee lag veel ijs. De dooi trad overigens geruisloos in. De storingen die passeerden waren zwak en brachten geen winterse ongemakken. Van gladheid was geen sprake.

Deze week zit de wind vooral vaak in de zuidhoek. En dus keert de winterkou niet terug. Aanvankelijk is het ook heel vriendelijk weer en met temperaturen tot 10 graden in de middag voelt het af en toe aan als voorjaar. In de tweede helft van de week regent het af en toe maar ook dan komt het kwik overdag in de buurt van de 10 graden. In de nacht koelt het soms nog wel flink af. Wellicht tot rond het vriespunt en dan ligt het risico op gladheid toch nog op de loer. Komend weekend verschijnt er op de Oceaan een veel groter lagedrukgebied. Het zet de deuren open voor nog zachtere lucht vanuit het zuiden. Het zou zo maar kunnen dat het op zaterdag of zondag 15 graden wordt. Nu maar hopen dat het zonnetje ook van de partij is en dat de regengebieden juist in de nacht passeren. Want met zo een depressie om de hoek regent het uiteraard wel af en toe.

Reinier van den Berg