Wintercolumn: Opnieuw op weg naar 10 graden

VEENENDAAL Opnieuw was het zeldzaam koud. Zaterdag spande de kroon. Toen bleef het de hele dag vriezen met een snijdende noordoostenwind. Bovendien liet de zon verstek gaan en dwarrelde er soms wat droge sneeuw door de lucht. Het werd daarmee de koudste 17 maart sinds tenminste 1901. Ruim twee weken eerder konden we ook 'al genieten' van een zogenaamd ijzig datumrecord. Toen bleef het op de laatste dag van de sprokkelmaand een graad of 5 vriezen overdag!

Nu maar hopen dat het volgende datumrecord maar weer eens een warme variant wordt. Zo staat het dagrecord voor 25 maart op 21 graden. Mag wat mij betreft best eens gebroken worden. Overigens gingen de strooiwagens in de nacht van vrijdag op zaterdag nog de weg op. Dat was in dit geval wel heel erg preventief. De aangevoerde lucht was gortdroog. Wat er aan sneeuw viel verstoof direct weer. Daardoor was er geen gevaar voor gladheid. Maar goed, beter dit dan niet strooien en er dan achter komen dat het toch onverwachts verraderlijk glad wordt natuurlijk. Na het ijzige weekend was het een verademing om maandag de warmte van de krachtige lentezon weer te voelen. Ook voor dinsdag waren de weerkaarten zonnig geschud. Al zou er in de nacht naar dinsdag nog wel een winters frontje moeten passeren met mogelijk wel gladheid door wat lichte sneeuw.

De rest van deze week is het nog niet echt voorjaarsachtig. Woensdag heeft bewolking de overhand en valt er al een bui. Donderdag volgt wat meer regen vanuit het noordwesten. De temperatuur blijft op een mager niveau van een graad of 7 a 8 in de middag. Daarna draait de wind naar een zuidelijke richting. De kou gaat dan wat uit de lucht. In het weekend kan het tenminste 10 graden worden. Al zou er ook nog een buitje langs kunnen komen. Na het weekend worden de nachten wellicht toch weer iets kouder. Ik denk dat we de laatste vorst van deze maand nog niet hebben gehad.

Reinier van den Berg