Wintercolumn: Koude oostenwind komt terug

VEENENDAAL We hebben inmiddels al even mogen ruiken aan de lente. Na de bittere kou van een paar weken geleden steeg het kwik geregeld tot boven de 10 graden. Afgelopen weekend was het helemaal voorjaarsachtig met temperaturen rond de 15 graden. Mensen gingen massaal naar buiten. Volgens de kalender is het natuurlijk nog wel winter. Het lijkt er op dat ook het weer in de loop van deze week opnieuw uit een winters vaatje gaat tappen.

De luchtdrukverdeling die langzamerhand in de steigers wordt gezet, vertoont veel gelijkenis met die van 3 weken geleden. Een brede gordel van hogedruk boven het noorden van Europa doet de deur op slot voor zacht weer vanuit het westen of zuiden. Daarvoor in de plaats draait de wind naar de oosthoek. De koude schrale oostenwind keert komend weekend terug.

Eerst is het nog wel zacht en soms zelfs een tikje voorjaarsachtig. Na kille buien op dinsdag zien we het weer snel opknappen. Woensdag belooft een aangename lentedag te worden met redelijk wat zon en temperaturen dik boven de 10 graden. Donderdag is het ook nog zacht maar de wind krimpt al wel naar de oosthoek. Toch stijgt het kwik nog tot minstens 10 graden. Wellicht dat er in de loop van de dag ook een mals lenteregentje valt. Vrijdag schakelt de oostenwind echter een tandje bij en begint de koudere lucht vanuit Oost Europa binnen te stromen. 

Het wordt als het goed is al merkbaar kouder. In het weekend zou het dan ronduit winters moeten worden. In de nacht vriest het licht en misschien wel een keer matig. Met de ijskoude oostenwind komt het kwik overdag misschien amper boven nul. Bovendien kan er een vlokje sneeuw vallen. Na het weekend houdt het kille weer waarschijnlijk aan al raken we de snijdende oostenwind wel kwijt. Maar wat er voor terugkomt is wellicht een noord- tot noordwestenwind. Daar wordt je ook niet vrolijk bij de start van de lente.

Reinier van den Berg