Wintercolumn: IJskoude week

VEENENDAAL De ijskoude oostenwind is er inderdaad gekomen. Toch was het zeker afgelopen weekend nog best te doen buiten de deur. In de zon en uit de wind was het ronduit heerlijk. Overdag steeg het kwik tot boven het vriespunt en de zon scheen dus onafgebroken. Door de vrij stevige wind lagen de gevoelstemperaturen wel ruim onder het vriespunt. De felle zon en de doorstaande wind zorgden er wel voor, dat veel open water in de regio nog niet goed kon dichtvriezen. En als er 's nachts al een laagje ijs was gevormd, dan verdween dat overdag gedeeltelijk weer.

De koudste lucht trekt deze week over ons land. Tot en met donderdag vriest het 's nachts matig met temperaturen van -5 tot -9 graden. Dat het niet nog kouder wordt, komt opnieuw door de wind. Zeker op woensdag en donderdag waait het stevig. Om echte diepvries temperaturen te krijgen moet de wind 's nachts afzwakken of geheel weg vallen. Dat gebeurt deze week niet. De vrij krachtige en vlagerige oostenwind levert wel gevoelstemperaturen op rond de -10 graden. Midden op de dag! Met recht een snijdende wind die echt nog een stuk kouder aanvoelt dan eerder deze week. Daar waar zich de afgelopen dagen ijs heeft gevormd, zou mogelijk kunnen worden geschaatst. Maar voorzichtigheid is geboden want wind en zon hebben er dus wel voor gezorgd, dat sommige plekken pas laat zijn dichtgevroren. Het zou zo maar kunnen dat de Uiterwaarden bij Wageningen zijn dichtgevroren, maar dat er zwakke plekken tussen zitten waar tot voor kort windwakken in het ijs zaten. De lokale ijsbanen zijn uiteraard wel veilig als ze deze week worden geopend.

Later deze week zien we de luchtdrukverdeling langzaam veranderen. De koude oostenwind moet terrein prijs geven aan opdringende zachtere lucht vanuit het zuiden. In de loop van vrijdag kan er op nadering van de zachtere lucht wat sneeuw vallen.

Reinier van den Berg