Wintercolumn: Flitswintertjes

VEENENDAAL Na de warmste Oudejaarsdag sinds tenminste 1901 ging het nieuwe jaar ook zacht van start. Op de laatste dag van het jaar werd het 14 graden. Toen de zon even doorbrak voelde het bijna voorjaarsachtig aan. De jaarwisseling verliep in onze regio droog. Zelfs de maan kwam geregeld om de hoek kijken. De zuidwestenwind was vrij prominent aanwezig en blies de kruitdampen snel het land uit.

Deze week blijft het nog even erg wisselvallig. Woensdag pakt zelfs kleddernat uit met veel regen en wederom een harde zuidwester. Donderdag knapt het weer wat op maar voor de vrijdag staat een volgende storing op het programma. De lange periode met wisselvallig weer (december was een extreem natte maand in deze omgeving) had alles te maken met de actieve straalstroom. Dit een soort van brede rivier op wel 10 kilometer hoogte in de atmosfeer waar de lucht met snelheden tot soms meer dan 200 kilometer per uur doorheen stroomt. Het bevordert de vorming van felle depressies die in sneltreinvaart de Oceaan oversteken en uiteindelijk bij ons dat natte en wisselvallige weer veroorzaken.

Zodra de straalstroom even gas terugneemt gaat de 'rivier' meteen meer meanderen, in grote lussen en bochten. In de winter kan een zwakke meanderende of afwezige straalstroom ruimte bieden aan standvastige hogedrukgebieden. Liggen die ten noorden van Nederland, bijvoorbeeld bij IJsland of boven Scandinavië, dan kan de wind de noord- of oosthoek opzoeken. Met die windrichting wordt het automatisch kouder. Het ziet er naar uit dat de straalstroom komend weekend inderdaad verzwakt. Er komt ruimte voor een hogedrukgebied dat boven Oost-Europa en misschien tijdelijk ook even boven Scandinavië zijn tent op slaat.

Het lijkt er op dat we inderdaad weer een korte periode met kouder weer kunnen verwachten. Zo een zogenaamd flitswintertje zoals we die eerder in december ook al even tegen kwamen. Toen met veel sneeuw. Begin volgende week niet zo zeer met sneeuw maar wel met enkele koude nachten met lichte en wie weet wel een keer matige vorst.

Reinier van den Berg