Wintercolumn: Derde koudegolf gecanceld

VEENENDAAL Misschien is het u niet ontgaan. Er werd in de media zelfs al gesproken over een Siberische hamster als aanduiding van een derde korte episode van felle kou. De term hamster werd in het leven geroepen als speelse knipoog naar de 'Siberische beer' die ons een maand geleden op de schaats hielp. 

Het zou immers om een soort winterse speldenprik gaan die hooguit 2 a 3 dagen in beslag zou nemen. In de loop van de week werd duidelijk dat de hamster er gelukkig geen zin in had. De koude oostenwind komt niet voor de derde maal terug. Dat betekent overigens niet dat de lente ruim baan krijgt. Het blijft behoorlijk wisselvallig en soms ook tamelijk kil.

Na een paar redelijke dagen met een vleugje lente, is het weer gaan regenen. Ook de wind doet er een tandje bij. Het lagedrukgebied dat het frisse en wisselvallige weer nu veroorzaakt, maakt zich donderdag uit de voeten. Dat zou een vrij mooie dag kunnen worden. Droog, wat meer zon, maar nog wel temperaturen die wellicht iets onder de maat zijn voor eind maart. Toch behoort een enkel buitje ook tot de mogelijkheden. Met een beetje geluk verloopt de Goede Vrijdag ook nog grotendeels droog. 

Maar er nadert vanuit het zuidwesten wel een nieuw lagedrukgebied. Dus als het tegenzit gaat het in de loop van de dag toch alweer regenen. Het paasweekeinde verloopt licht wisselvallig. Er kan af en toe een bui vallen, maar waarschijnlijk zijn de droge momenten met af en toe ook een lentezonnetje in de meerderheid. De nachten pakken fris uit met misschien nog een graadje vorst aan de grond. Maar de kans dat de gladheidsbestrijders nog de weg op moeten, is klein.

En zo kunnen we het winterseizoen nu toch wel afsluiten. De winter als geheel was zacht, maar het venijn zat in de staart met vooral in maart veel kou. De prelude van de winter mocht er ook wezen met een dik pak sneeuw op 11 en 12 december.

Reinier van den Berg