Wintercolumn: Aanstormende zachte lucht

VEENENDAAL In deze tijd van het jaar kun je al weer merken dat de dagen iets langer worden. Afgelopen zondag was het in de middag schitterend winterweer met volop zonneschijn. Het werd duidelijk al wat later schemerig. Inmiddels gaat de zon ruim een half uurtje later onder dan in de eerste weken van december. Dat laatste klinkt misschien vreemd. Maakt hij hier nou een vergissing? Want het is toch net voor Kerst altijd het donkerst? Het punt is dat de precieze baan die de aarde rond de zon draait, terwijl de aarde natuurlijk ook om zijn eigen as draait, er voor zorgt dat de kortste avond inderdaad al rond 10 december valt. Maar de donkerste ochtend pas na de Kerstdagen.

Na de mooie zondagmiddag keerde het wisselvallige weer snel terug. Maandag ging het flink regenen en waaien. Een voorproefje voor later deze week. Dinsdag vallen er buien die mogelijk vergezeld gaan van hagel en natte sneeuw. Met de stevige westenwind voelt het behoorlijk guur aan.

Ook woensdag vallen er nog een paar buien maar gelukkig zien we de zon ook zo af en toe. Voor donderdag staat een stormdepressie op het programma. De kern trekt over de Noordzee naar Denemarken. Het bijbehorende regengebied trekt in de nacht en ochtend over. Dan kan het al behoorlijk spoken en de ochtendspits zal wel heel pittig worden. Overdag klaart het wat op maar de wind, die naar het westen ruimt, wakkert verder aan. Op de Wadden komt waarschijnlijk een zware storm te staan maar wellicht komt het ook elders langs de Nederlandse kust tot een korte maar pittige storm. In onze regio gaat het niet stormen, maar er komen wel zware windstoten voor. Mogelijk tot 90 of zelfs 100 kilometer per uur. Genoeg om flinke overlast en plaatselijk ook schade teweeg te brengen.

Na het onstuimige weer wordt het snel rustiger. Tegelijkertijd koelt het ook wat af. Wordt het donderdag eventjes 10 graden, in het weekend wordt het hooguit een graad of 5. Bovendien kan het in de nachten licht gaan vriezen, terwijl er soms ook buien vallen. Dus de gladheidsbestrijders moeten vast weer een keer hun rondjes doen.

Reinier van den Berg