• Lex van Lieshout

Wethouder: 'Veenendaal-De Klomp moet intercitystation blijven'

VEENENDAAL De samenwerkende gemeenten in de regio FoodValley hebben in een brief aan de gedeputeerden van Utrecht en Gelderland laten weten dat treinstation Veenendaal-De Klomp een intercitystation moet blijven.

In het advies heeft de regio FoodValley haar voorkeur uitgesproken voor de variant met twee intercitystops op station Veenendaal-De Klomp en zes op station Ede-Wageningen. Ook moet de directe treinverbindingen naar Schiphol en Amsterdam Centraal behouden blijven. De gemeenten vragen de gedeputeerden om hun advies mee te nemen in het provinciaal advies aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het onderzoek stelt twee varianten voor. Eén variant met twee intercitystops op Veenendaal-De Klomp en vier sprinterstops op Veenendaal-Centrum. En één met twee sprinterstops op Veenendaal-De Klomp en nog maar twee sprinterstops op Veenendaal Centrum.

De Veenendaalse wethouder Engbert Stroobosscher, onder meer verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, onderschrijft het belang van de bereikbaarheid via station Veenendaal-De Klomp. ,,We vragen om een variant met twee intercitystops op Veenendaal-De Klomp en een blijvende mogelijkheid om vanuit Oost-Nederland en Foodvalley rechtstreeks Amsterdam en Schiphol te kunnen bereiken. Dit station wordt steeds belangrijker voor de bereikbaarheid van de regio, in het bijzonder voor Veenendaal, Rhenen, Renswoude en Scherpenzeel. Dat zien we aan het toenemend aantal reizigers via dit station. In het belang van onze inwoners, bezoekers en ondernemers hebben wij in de regio aangedrongen op het behoud van deze intercitystops."

SIGNAAL Wethouder Stroobosscher: ,,Ik ben zeer verheugd dat we samen met de regiogemeenten eensgezind een advies hebben uitgebracht. Een gezamenlijk advies is een krachtig signaal naar de provincies en het ministerie. En ik hoop van harte dat de gedeputeerden en de minister het belang van onze bereikbaarheid inzien en ons advies opvolgen. Ik blijf het nauwgezet volgen."

De provincies Utrecht en Gelderland zullen binnenkort hun advies uitbrengen aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarna een besluit wordt genomen over onder andere de bereikbaarheid van Veenendaal en omgeving.