• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

Werkzaamheden spoortunnel Voorpoort bijna afgerond

VEENENDAAL  De spoorwegonderdoorgang tussen de Klomp en de Batterijen op het zogenaamde Voorpoorttraject is bijna gereed. Zaterdagmorgen om 11.30 uur zal het tracé officieel in gebruik worden genomen. Hierna is er een rondrit voor genodigden en vanaf 13.00 uur zal al het gemotoriseerde verkeer van de tunnel gebruik mogen maken.

Aart Aalbers

Woordvoerder Ron Straten van de provincie Gelderland: ,,De spoorwegovergang bij de Batterijen blijft tot na de vakantie intact. Niet meer voor doorgaand verkeer, maar om de bewoners van de Nieuweweg-Noord uit te kunnen wegen. De brug over de Wetering (in de volksmond de Enkasloot) wordt dan door de gemeente Veenendaal vervangen. Dit zal enkele maanden gaan duren."

MUNITIE Wanneer dat allemaal gereed is, wordt de spoorwegovergang en de op- en afrit  bij de Batterijen verwijderd. Dit zal met de grootst mogelijke zorgvuldigheid moeten plaatsvinden, omdat vermoed wordt dat er munitie in het gebied ligt. Straten: ,,Het kan zowel gaan om blindgangers, als een oude voorraad munitie die daar kan zijn opgeslagen. De overgang maakt deel uit van het fort Buursteeg. We gaan uit veiligheidsoverwegingen dan ook halve meter na halve meter afgraven en steeds foto's maken."

KLINKERWEGGETJE Tijdens het maken van de aansluiting op de nieuwe tunnel deed men in het werk op de Klompersteeg nog een leuke ontdekking. ,,We vonden maar liefst drie op elkaar liggende wegen. De oudste natuurlijk onderop. Dat was een wat rond lopend klinkerweggetje van slechts 4,5 meter breed." Ongeveer 175 jaar geleden werd deze weg, die vanaf het Ingensche Veer naar de Klomp liep, aangelegd.