• Website Klomp Groepsvervoer

Werknemers Klomp krijgen salaris; acties van de baan (update)

VEENENDAAL Goed nieuws voor de 950 werknemers van Klomp Groepsvervoer in Ede, die al bijna twee maanden zonder salaris hun werk doen. Zij krijgen deze week alsnog hun achterstallige salaris van mei en volgende week hun salaris van juni. Daarmee is de actie die FNV Taxi voor vandaag had aangekondigd van de baan. Minke Jansma (FNV): ,,De onduidelijkheid was knagend voor de mensen, geen zekerheid over werk en geen loon. Door de actiedreiging heeft Klomp eindelijk de gewenste duidelijkheid gegeven."

Peter de Ridder, bestuurder van CNV Vakmensen, heeft recent een telefoontje gehad van Johan van Praet, directeur van Klomp Groepsvervoer. ,,Hij meldde mij dat de gesprekken met een nieuwe investeerder succesvol zijn afgerond. Alle werknemers hebben maandag nog een mail met daarin de toezegging dat het achterstallige salaris wordt betaald. Dat is goed nieuws. En precies op tijd, want de spanning bij de mensen gaat inmiddels richting het kookpunt. Het is natuurlijk waardeloos om je werk te doen in de onzekerheid of het wel goed komt met je salaris. Ik ben blij dat de kogel nu door de kerk is en dat de mensen snel hun geld gaan krijgen."

Overigens heeft de FNV de actie nog niet totaal afgeblazen. De loonachterstand moet deze week worden betaald en volgende week de lonen van juni. ,,Als er vrijdag geen geld is, dan komen de mensen alsnog in actie", zegt Jansma. Daarnaast liggen er nog genoeg andere discussiepunten met Klomp zoals het niet betalen van meeruren, voorgeschoten bedragen en onderhoud van het wagenpark. Jansma: ,,We gaan ervan uit dat er nu eindelijk echt eens iets bij Klomp gaat veranderen en dat er gewerkt kan worden aan normale arbeidsverhoudingen."

Wie de nieuwe investeerder is, weet De Ridder nog niet. ,,Dat zal vandaag duidelijk worden. Dan hebben we overleg met de directie over de banen die verdwijnen vanwege het wegvallen van een paar grote contracten. We horen daar vandaag meer details over."

Klomp Groepsvervoer is vooral actief in het leerlingen- en groepsvervoer. Het bedrijf heeft een wagenpark van 850 auto's en vervoert dagelijks zo'n zesduizend mensen.