• Escape moest enkele jaren geleden plotseling de deuren sluiten.

    Foto: Aart Aalbers/BDU

Wel subsidie voor poppodium, maar geen vaste locatie

VEENENDAAL Her en der door Veenendaal organiseert de stichting ALive op gezette tijden een pop- en cultuurpodium. De raad had er enige jaren geleden 90.000 euro jaarlijks voor over na de plotselinge sluiting van Escape. Omdat een gemeente, die zich 'jonge leefstad' noemt, het niet kan maken helemaal niets te doen voor jongeren. Nu wordt de subsidie verlengd.

Gerard van Wijk

Maar de gewenste ene locatie waarvan jongeren weten dat ze daar moeten zijn, is er nog niet. En komt er waarschijnlijk ook niet. ,,We willen het wel, maar hebben het niet gevonden. Er zit een budget aan vast”, zegt voorzitter en tevens secretaris Gert-Wim Bakker van ALive.

VLOW0318 Onder de naam Vlow0318 werd het initiatief voor een pop- en cultuurpodium gelanceerd op initiatief van de stichting ALive en muziekschool De Muzen. Voor de afgelopen drie jaar werd een programmakader opgesteld. Er is een evaluatie uitgevoerd en volgens het college zijn de resultaten positief. ,,De doelstelling van het aantal bezoekers wordt meestal behaald of (ruimschoots) overtroffen. De populariteit van Vlow0318 groeit en die lijn laat zich naar verwachting in de aankomende periode voortzetten." Ook slaagt Vlow0318 er steeds beter in ook eigen inkomsten te verwerven, vorig jaar ruim 12.500 euro.

PIONIEREN Er is een vaste projectleider. Het kantoor bevindt zich op een locatie op een bedrijventerrein. ,,Het is nog pionieren", laat Gert-Wim Bakker weten. ,,Maar wel met succes. We proberen een pop- en cultuurpodium in de lift te krijgen, ook zonder een vaste locatie." De stichting ALive heeft volgens Bakker tot nu toe 27 evenementen in de boeken bijgeschreven.

BEHOEFTE Genoemd worden twee outdoor activiteiten jaarlijks, bij het Zomerfestival en rond de opening van het culturele seizoen. ,,We programmeren een dag en/of avond met optredens van lokale bands, dj´s of ander Veenendaals talent op een buitenpodium." Tweemaandelijks is er een talentpresentatie in één van de horecabedrijven in het centrum, met als afsluiting een stadsfestival met optredens op meerdere plekken. ,,Maandelijks faciliteren wij een 'event' voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Er is behoefte aan een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten rond een (pop)cultureel programma of een doe activiteit."

Het aanbieden en meer toegankelijk maken van laagdrempelige en betaalbare oefenruimten en beperkte podiummogelijkheden staat eveneens op de agenda, hierbij spelen De Muzen en Elevate een rol.