• Peter Kerkmans

Weercolumn Reinier van den Berg: Zonsverduistering

Na een koud weekend is de lente gelukkig snel terug gekeerd. We kunnen opnieuw genieten van heerlijk lenteweer. Toch is de lente weer geen blijvertje. De volgende gevoelige lentedip is in aantocht. En staat helaas wederom voor het weekeinde gepland.

Maar goed. Eerst dus genieten van de lente. Wat dit jaar wel opvalt is dat de natuur het wat kalmer aan doet. In de tuin en in de bossen lijkt het eigenlijk nog gewoon winter. Kale takken, struiken die nog niet erg veel haast maken, en gras dat soms nog een wat bleke kleur heeft. In ieder geval is het frisse lentegroen nog weinig te bespeuren. Maar wie goed kijkt, ziet natuurlijk wel degelijk dat de lente ook in de natuur ontwaakt. Want de knoppen zwellen op en her en der komt er toch al heel wat groens boven de grond. En natuurlijk zijn daar de vogels. Die zingen al weken lang het hoogste lied.

Vorig jaar lag de natuur echter een paar weken voor op het schema van dit jaar. Toen was de winter nog een stuk zachter dan dit jaar. En maart was helemaal een toppertje. Met zelfs dagen met ruim 20 graden op de thermometer. Zulke dagen zitten er voorlopig sowieso niet in. Het wordt dus zelfs weer kouder. Komend weekend moeten we het overdag doen met 5 tot 8 graden. En opnieuw zo een kille noordoostenwind. Bovendien wordt de zon dan weer vrij vaak verduisterd door wolken.

Maar vrijdag ook door de maan die er voorlangs trekt. Vrijdagochtend tussen 09.30 en 11.45 uur vindt de zonsverduistering plaats. Het hoogtepunt valt even na 10.30 uur. In ons land wordt dan ruim tachtig procent van de zon afgedekt. Nu moet het weer alleen nog meewerken. De kans op wolkenvelden was op basis van de berekeningen afgelopen maandag nog vrij groot. Het zuiden heeft de beste papieren, het noorden is het meest gevoelig voor bewolking. Laten we hopen dat het bij ons nog net mee valt met de wolken.