• Archief BDUmedia

Weercolumn Reinier van den Berg: Laatste wintermaand alweer

VEENENDAAL Inmiddels is februari alweer begonnen. Volgens de weerkundige indeling van de seizoenen is dit de laatste wintermaand. De winter duurt dit jaar overigens wel een dagje langer, namelijk tot en met 29 februari. Het is immers een schrikkeljaar. Of de winter met die bonusdag extra tijd krijgt om toch nog met iets kouds op de proppen te komen, valt te bezien.

Tot dusver beleven we de warmste winter in de Nederlandse meethistorie. Dan hebben we het over een periode van ruim driehonderd jaar. De voorsprong op de warmste winter tot nu toe, die van 2007, kan deze week nog groter worden, want het blijft in ieder geval deze week erg zacht voor de tijd van het jaar. Vorige week maandag werd het in deze omgeving ruim 14 graden, afgelopen maandag werd dat dunnetjes overgedaan. Weliswaar zonder zon helaas, maar wel weer met zeer hoge temperaturen.

Rond het midden van de week koelt de atmosfeer iets af. Woensdag blijft het kwik steken bij een graad of 7. Daar staat tegenover dat de zon wel even om de hoek komt kijken. Behalve zon zien we ook buienwolken. Een enkel exemplaar is misschien goed voor een beetje hagel. Later in de week volgt opnieuw erg zacht weer met dag en nacht vaak temperaturen in de buurt van de 10 graden. Zoals we gewend zijn, gaat dat zachte weer wel samen met regen en veel wind.

In de tweede februariweek wordt het waarschijnlijk een tikje minder zacht. Ik zal het woord winterweer nog niet in de mond nemen, maar heel misschien dat de temperatuur in de loop van volgende week toch af en toe even kijkt waar het vriespunt ook alweer zit op de thermometer.