• Archief BDUmedia

Weercolumn Reinier van den Berg: Winter of lente

VEENENDAAL Nog steeds twijfelt het weer tussen lente en winter. De nachten waren de afgelopen dagen vaak nog knap koud. In het weekend vroor het plaatselijk 4 graden. Maar als de zon overdag even zijn best doet, smelt het winterse gevoel als sneeuw voor de zon weg. Op een beschut plekje kun je dan zelfs al prima het bleke winterkleurtje bijwerken, want de zon is in deze tijd van het jaar al behoorlijk fel. In deze fase van maart staat de zon even hoog als in de laatste week van september. De hele week blijft de wind nog vastzitten in de noordoosthoek. Toch zijn de weersverschillen opvallend. Na een serie prachtige zonovergoten dagen is de lucht op de dinsdag ineens weer monotoon grijs gekleurd. Er trekt dan een bel vochtige lucht over.

Woensdag is het weer de beurt aan droge lucht. Het mooie weer komt terug en de zon schijnt opnieuw geruime tijd. Ook donderdag belooft een stralende dag te worden. De nachten blijven aan de frisse kant met soms een graadje vorst. In de middag komt het kwik uit op een graad of 10.

Van een doorbraak van het voorjaar is nog altijd geen sprake. Vanaf vrijdag krijgen wolken opnieuw de overhand. De temperatuur haakt af bij een graad of 8 in de middag. Voor de dagen erna zit er geen verbetering in. Dus een herhaling van het afgelopen weekend zit er helaas niet in, maar het is nog wel droog.

Al met al beleven we voor het eerst sinds eind oktober een droge periode die tenminste een volle week weet stand te houden. Na het weekend zou er eens een buitje kunnen vallen. Wisselvalliger weer volgt in de tweede helft van volgende week. Ook dan jammer genoeg nog geen zicht op echte voorjaarstemperaturen van 15 graden of meer.