Weer op herhaling

VEENENDAAL Hoewel deze winter anders verloopt dan die van vorig jaar, grossiert december inmiddels toch ook wel weer met zachte dagen. Al komt het kwik niet in de buurt van de hoogstandjes van vorig jaar. Dat hebben we nu nog niet gehaald en dat gaat er voorlopig ook niet van komen.

Het blijven wel hogedrukgebieden die de lakens uitdelen. Zo af en toe glipt er een oceaanstoring doorheen en regent het even, maar in het algemeen is het steeds erg rustig winterweer. Het hangt sterk van de precieze plaats van het hogedrukgebied af, uit welke hoek de wind waait.

Woensdag ligt de kern zowaar boven het zuiden van Scandinavië. Winterliefhebbers zijn gek op Scandinavische hogedrukgebieden. Die geven immers meestal een oostenwind en dus koud winterweer. Zo'n vaart zal het nu niet lopen. Het hoog komt donderdag aan boven Polen. Dat brengt de wind opnieuw in de zuidhoek. In het weekend zoekt een nieuw hoog vanaf de oceaan verbinding met de hogedruk boven het continent.

Wij komen precies onder die zogenaamde rug van hogedruk te zitten. Het kalme weer wordt dus geprolongeerd. De afgelopen weken resulteerde een vergelijkbare situatie zowaar in winterkou. Droge en van oorsprong koude lucht kwam toen boven ons land min of meer tot stilstand. In de kraakheldere nachten vroor het matig.

Het lijkt er nu op dat het eerder zachte en van oorsprong vrij zachte lucht is, die tot stilstand komt. In zo een situatie koelt het ook wel af, maar is de kans op mist en laaghangende bewolking groter. En dat voorkomt dan een sterke nachtelijke uitstraling ofwel een forse afkoeling.

Na het weekend zoekt de wind mogelijk toch even de oosthoek op en kan het iets kouder worden. Vooral na komend weekend vriest het misschien weer een paar nachtjes. En dan komt kerst alweer in zicht. Statistisch gezien is een Nederlandse kerst meestal groen. Het heeft er voorlopig alle schijn van dat de kerst zich ook dit jaar keurig netjes aan die groene statistiek houdt.