Weer een groene kerst

VEENENDAAL Na een langdurige rustige fase in de weerbrouwerij gaat de bezem de komende dagen eens even goed door de atmosfeer. Een flinke schoonmaakactie zo vlak voor de kerst. Met alle hogedrukgebieden en stagnerende lucht gedurende de laatste weken, zagen we in Europa soms relatief vieze lucht door de zich ophopende smog. In Frankrijk werden concrete maatregelen getroffen. Zo moesten autobezitters in Parijs, op basis van even en oneven kentekens, om beurten hun wagens laten staan.

Een eerste regengebied zou in de loop van de woensdagmiddag moeten aankomen. Donderdag volgt een volgende storing en die gaat ook echt redelijk wat regen brengen. De lucht zal dus in ieder geval netjes worden schoon gewassen. Het wisselvallige weer houdt het dit keer niet direct voor gezien. Vrijdag blijft het waarschijnlijk wel droog maar daags voor kerst staan de volgende buien alweer op het programma. Zaterdag kunnen sommige buien zelfs hagel los laten.

In onze regio zijn dergelijke buien in de winter vaak wat minder fel dan aan de kurst. Zeker daar zou het tijdens actieve buien misschien wel heel eventjes wit kunnen worden. Maar met een witte kerst heeft dat allemaal niets te maken. We krijgen dus wederom een ronduit groene kerst.

Tijdens de kerst is het ronduit zacht. Zondag wordt het een graad of 10. De zachte lucht wordt aangevoerd achter een warmtefront. Dat brengt bewolking en wat regen met zich mee, dus wellicht moeten we vooral zelf voor extra kleur zorgen op eerste kerstdag. Het weer grossiert naar verwachting in een heleboel tinten grijs.

Vanaf maandag wordt het geleidelijk rustiger en droger weer. Misschien dat de zon tweede kerstdag al eventjes vrolijk om de hoek komt kijken. Na de kerstdagen nemen hogedrukgebieden het heft weer in handen. Daarmee neemt de kans op een graadje nachtvorst in de slotfase van 2016 misschien iets toe, maar zicht op serieuze winterkou is er voorlopig niet.