• Eén dag voor de instelling van het 'instituut stadsgids' liep het college vorige week met Jaap Pilon mee door het centrum.

    Gemeente Veenendaal

'We missen de stenen getuigen'

VEENENDAAL De Hoofdstraat was ooit een sloot. Jaap Pilon (68) laat de deelnemers aan de stadswandeling verbaasd opkijken. Er is immers geen water meer te zien. Hij vertelt ook van de herkomst van de naam Zwaaiplein. De plek waar de turfschepen in lang vervlogen dagen keerden. Ook daar is geen water meer. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand en op afspraak verkent Pilon met geïnteresseerden de historie van Veenendaal.

Gerard van Wijk

Die historie is er een van turf, textiel en sigaren. ,,Ik ben er heel trots op, je moet weten waar je wortels liggen”, zegt geboren en getogen Veenendaler Pilon. Op vakkundige en humoristische wijze laat hij de deelnemers aan de stadswandeling delen in zijn kennis.

Die mag er zijn en dat is niet zo vreemd gezien zijn achtergrond: docent geschiedenis en maatschappijleer, raadslid en wethouder, ereburger en enige jaren geleden winnaar van de cultuurprijs. Ook heeft hij boeken op zijn naam staan, zoals 'Mijn Kerkewijk' en in het najaar verschijnt de geschiedenis van de Hoofdstraat, van sloot tot belangrijke ader in het kernwinkelgebied. Pilon schrijft iedere dag tenminste één pagina.

MISSIE GESLAAGD ,,We missen de stenen getuigen van onze historie”, zegt Pilon. Het moet dus verbaal tot leven worden gewekt en menigmaal laten deelnemers aan de stadswandeling weten zich meer te gaan verdiepen in de historie. Missie geslaagd. Vorige week stemde het college in met de instelling van het 'instituut stadsgids'. Jaap Pilon werd benoemd tot eerste stadsgids van Veenendaal. Hij is er al drie jaar mee bezig, maar vond zelf ook dat het 'instituut stadsgids' moest worden gewaarborgd. Hij kan immers, net als iedereen, omvallen en dan is het goed voor de gemeente dat iemand de fakkel kan overnemen.

VEENRAADSCHAPSARCHIEF ,,Veenendaal kent een bijzondere geschiedenis. Als we dat verhaal niet doorvertellen, dan gaat het verloren. Er zijn boeken over Veenendaal, in het museum is er wat van te vinden, in het gemeentearchief en bij de historische vereniging. We hebben ook het unieke veenraadschapsarchief, dat op onderdelen wordt vertaald. De grote lijnen zijn wel bekend, de details meestal niet en die zijn nou net zo aardig en interessant.”

De wandeling door het centrum is wellicht maar een halve kilometer, maar Pilon heeft ,,zo ongelooflijk veel te vertellen dat hij er, in plaats van twee uur, wel vier uur mee bezig kan zijn". Desgewenst kan hij ook een stadswandeling maken uitsluitend over de Kerkewijk of door het Franse Gat.

SCHIJNWERPER ,,Zaken die verstopt liggen in de schijnwerper zetten. Dat kan verbinding geven tussen mensen. Mijn stadswandelingen zijn anti-depressiva. Wat voor weer het ook is. We zijn bij kou en regen al verschillende keren door winkeliers uitgenodigd om binnen te komen. Staan de mensen in de etalage naar mijn verhaal te luisteren.” Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij de Stadswinkel in De Cultuurfabriek.