• De Stiplounge is per direct gesloten.

    import

'We dachten aan een flauwe 1 april grap'

VEENENDAAL ,,We dachten eerst aan een flauwe 1 april grap", zegt Jacco van de Weerd van Filmhuis Veenendaal. Zondagavond hoorde het bestuur dat de tijdelijke filmzaal Stiplounge, onderdeel van café-restaurant Stipplein, niet meer gebruikt kan worden voor het vertonen van films. De zaak sluit per direct. Gevolg: alle geplande voorstellingen voor april zijn geannuleerd.

Gerard van Wijk

Het is de zoveelste tegenslag voor het Filmhuis, dat al vele jaren als een vluchteling door Veenendaal zwerft. Aan die zwerftocht was een einde gekomen door de ingebruikname van een mooie filmzaal in gebouw Spectrum, met 150 stoelen en een scherm van vijf meter breed. Maar in het laatste kwartaal van vorig jaar moest het gebouw ontruimd worden vanwege een onveilige vloerconstructie. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de vaste huurders (Muziekschool De Muzen, Volksuniversiteit en Filmhuis) terug kunnen.

UITVERKOCHT HUIS Het Filmhuis vond vanaf begin december een alternatief, bij buurman Stipplein. Een zaal waar 75 mensen (het Filmhuis heeft 800 leden) een stoel kunnen vinden en een scherm is van vier meter breed. ,,We hadden net een leuk weekend achter de rug, met een uitverkocht huis." Dat krijgt op deze plek geen vervolg, Stipplein is dicht, de loop naar deze nieuwe kant van het centrum vanuit het oorspronkelijke centrum zit er nog niet echt in.

MOEDELOOS ,,Het overvalt ons, we worden er een beetje moedeloos van. We komen als bestuur op korte termijn bijeen om te kijken hoe het verder moet", aldus Van de Weerd. Elevate is mogelijk een nieuwe tijdelijke locatie, daar zijn ook de Veense Filmdagen naar uitgeweken. Of theater De Lampegiet, of de eerste verdieping van De Cultuurfabriek.

,,We moeten nog uitzoeken wat er mogelijk is, het zijn instellingen die ook allemaal eigen programmeringen hebben."