• Gerco Heikamp geeft Veense bomen dagelijks duizenden liters water.

    Aart Aalbers

Water voor snakkend groen

VEENENDAAL ,,Het is goed te doen", laat Gerco Heikamp weten. Hij is deze weken druk bezig met het bewateren van de 400 jonge bomen in Veenendaal. Enkele maanden geleden aangeplant en als ze niet op geregelde tijden in deze droge alle records brekende zomer, met tropische temperaturen, van oppervlaktewater worden voorzien, verdorren en verdrogen ze. 

Gerard van Wijk

Een collega van Heikamp rijdt ook met een achter een tractor gekoppelde watertank van 4.000 liter door Veenendaal. De hele week zijn ze er druk mee. In anderhalf uur wordt de tank leeggespoten. Dat verschilt, er zijn plekken waar de jonge bomen dicht bij elkaar staan en er zijn plekken waar ze meer een groene solistische functie vervullen. Vijf- tot zesmaal rijden ze er per dag op uit. Al met al gaat er dan zo´n 50.000 liter water daags bij de naar vocht snakkende bomen. Honderdduizenden liters water laat de gemeente in deze ongekende droogteperiode op de jonge aanplant los, in de hoop het groen te behouden. Water is essentieel, en niet zo´n beetje ook. Wetenschappers van de Universiteit Wageningen berekenen dat van elke 100 liter die na aanplant wordt gegeven, er (theoretisch) slechts een halve liter bij de spaarzame wortels belandt.

De gigantische hoeveelheid water die deze weken ter behoud aan de jonge bomen wordt gegeven, wordt uit de Grift gepompt. Behalve de vierhonderd bomen, is er in Veenendaal ook nog een aantal nieuw aangelegde groenvakken die water krijgen. ,,We hebben twee tankauto´s rondrijden om het jonge groen en de nieuwe en 'oudere' aanplant te beregenen. Eén ronde beregenen duurt een week. Als we groen aanplanten, dan wordt deze aanplant ook water gegeven. Door omstandigheden , zoals bijvoorbeeld een afsluiting van een straat of weg, kan het zijn dat een bepaalde locatie een ronde geen water krijgt. Aan gras kunnen we niets doen vanwege de hoeveelheid hectares gras die we in Veenendaal hebben. Gelukkig is gras een heel sterk gewas dat allemaal weer groen terug komt", aldus een gemeentelijk woordvoerder.

OPROEP De aanhoudende droogte heeft er langzamerhand voor gezorgd dat in de meeste gevallen alleen geheel verdorde geelgekleurde velden zijn overgebleven. Het gras is niet groen meer. Inmiddels heeft de gemeente een oproep aan inwoners gedaan om daar waar mogelijk in de woonomgeving de jonge aanplant een handje te helpen. De boodschap is: help onze jonge bomen de zomer door. ,,Inwoners kunnen ook een bijdrage leveren. Als we de jonge bomen geen extra water geven, dan is de kans groot dat ze de zomer niet overleven en dat zou jammer zijn. Heeft u een jonge boom vlakbij uw huis staan en heeft u bijvoorbeeld water over uit het speelbadje van de kinderen? Geef het water aan onze jonge bomen", aldus de boodschap uit het gemeentehuis.

Bomen hebben water nodig, weten niet alleen hoveniers. Om te groeien halen ze het water uit de bodem en verdampen het via het blad. Vers water wordt aangevoerd via het grondwater, regen of door het geven van water. Het grondwater daalt en het regent al geruime tijd niet meer. Vandaar dat de tankauto´s rondrijden.