• Lex van Lieshout

Water in Veenendaal niet duurder

VEENENDAAL Het door Vitens geleverde water wordt voor de huishoudens in Veenendaal niet duurder. Althans, niet omdat zoals in Rhenen Vitens de door de gemeente geheven precariobelasting gaat doorberekenen aan de inwoners.

Veenendaal belast Vitens niet met deze vorm van belasting. ,,Omdat wij weten dat dit vervolgens één op één bij de inwoners terecht komt en dat willen wij niet", zegt wethouder Marco Verloop. In een tiental gemeenten in Nederland krijgt het waterleidingsbedrijf rekeningen voor precariobelasting. Vervolgens gaat het bedrijf dit aan de inwoners doorberekenen en dat betekent een rekening per huishouden die 60 tot 105 euro per jaar duurder uitvalt.

Overigens heft Veenendaal sinds enige tijd wel precariobelasting op leidingen en kabels bij de leverancier van gas en licht. Dat levert ruim één miljoen euro jaarlijks op. Dat wordt in een apart reservepotje gestort omdat er nog een juridische procedure loopt van de energieleverancier tegen een gemeente. Zolang de uitkomst niet helder is wordt dat geld nog niet uitgegeven door de gemeente.