• Gemeente Veenendaal

Warm applaus in raadzaal voor afscheidnemende burgemeester

VEENENDAAL Burgemeester Piet Zoon heeft donderdagavond aan het eind van de raadsvergadering afscheid genomen van de gemeenteraad. Vanaf september 2017 was hij waarnemend burgemeester als opvolger van Wouter Kolff, die in Dordrecht aan de slag ging. Donderdag 3 januari zal hij van Veenendaal afscheid nemen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Waarnemend voorzitter van de raad Tineke Bette noemde Zoon een toegankelijke en benaderbare burgemeester. ,,Een zichtbare en actieve rol was u op het lijf geschreven. U stond boven de partijen, zoals het hoort."

COMPLEXER Volgens Zoon is het werk van de gemeente, en dus van de raad, complexer geworden. Er zijn veel maatschappelijke opgaven, maar er zijn er weinig die Veenendaal in zijn eentje kan oplossen. ,,De marges van de politiek zijn smaller geworden. Aan de ene kant de eigenheid, aan de andere kant de globalisering, dat is een paradox." Er zijn volgens Zoon zorgen over het behoud van de eigen identiteit, er zijn minder sturingsmogelijkheden voor de raad.

BURGERPARTICIPATIE ,,Krijgt de gemeente voldoende ruimte vanuit de cockpit in Den Haag?" De overheid moet met zijn tijd meebewegen, dat zei Thorbecke al. Bewoners en bedrijven willen één voordeur en één overheid en niet meerdere overheden. Burgerparticipatie is meer dan ooit van belang en dan niet alleen om het moet, maar omdat er betere besluitvorming door ontstaat. ,,De lokale democratie is sterk, maar heeft wel onderhoud nodig", aldus Zoon.

WARM APPLAUS Er klonk een warm applaus door de raadzaal en er was een boeket bloemen voor de afscheidnemende burgemeester.