• Foto: Aart Aalbers/BDU

Wantrouwen raad: wie controleert wie?

VEENENDAAL Betrokkenen wisten het al langer, maar de Rekenkamer bevestigde het eerder dit jaar in een rapport: de overgang van het welzijnswerk van Welzijn Veenendaal naar Vitras/CMD deugde van geen kant. Het college trok het boetekleed aan en nam de aanbevelingen van de Rekenkamer integraal over. De raad volgde donderdagavond na een uitputtende discussie waarbij de vraag centraal stond wie nu eigenlijk wie controleert.

Gerard van Wijk

Gebruikelijk is dat de raad de kaders stelt en het college vervolgens zorgt voor de uitvoering. Maar bij de aanbesteding en het erna volgende traject bij de overgang van het welzijnswerk is zoveel mis gegaan dat een niet onbelangrijk deel van de raad het niet vertrouwt. Ook bij de uitvoering van volgende aanbestedingen zou de raad over de schouder van het college moeten meekijken. Of de uitvoering loopt zoals de raad het meegegeven heeft.

De overgang van het welzijnswerk leidde tot onrust in de samenleving, constateerde de Rekenkamer. Gewenste doelen en resultaten moeten voortaan zo concreet mogelijk worden uitgewerkt. Bij de aanbesteding moet een risicoanalyse worden opgesteld, met waarborgen voor personeel, informatie en cliënten. Voorkomen dient te worden dat wat beoogd is als concurrentiegerichte dialoog uiteindelijk een meervoudig onderhandse aanbesteding wordt.

En aanbestedingsprocessen moeten eerder worden opgestart, zodat het hele proces niet in enkele maanden hoeft te worden doorlopen. Om deze aanbevelingen kan niemand heen. Immers, zoals Kees Oskam (GroenLinks) het verwoordde: raad en college zijn flink met de neus op de feiten gedrukt.

Het rapport is ,,tamelijk vernietigend", zegt de een en ,,er is behoorlijk veel mis gegaan", zegt de ander. De raad wordt voortaan geconsulteerd, stelt wethouder Marieke Overduin vast. Maar helemaal overtuigen kan zij de raad nauwelijks, blijkt uit de discussie. Daarom voegt zij er geruststellend aan toe dat de raad in het proces ,,volledig wordt meegenomen."