• Foto: Aart Aalbers/BDU

'Waar is 'tour door Veenendaal' gebleven?'

VEENENDAAL Waar is de 'tour door Veenendaal' van het college gebleven, vraagt Pro Veenendaal. Volgens GroenLinks komt het college met weinig nieuw beleid. „Het is meer wachten op de raadsverkiezingen van maart volgend jaar. Maar we gaan toch geen half jaar niets doen?" Op een aantal onderdelen paste de raad het beleid aan.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de schoonmaakondersteuning voor mensen die van de Wmo afhankelijk zijn. Die zou aanvankelijk volgend jaar omhoog moeten van tien naar vijftien euro. Maar dat pikte de raad niet. Tenslotte zijn er in de afgelopen jaren miljoenen overgebleven. Daar had het Wmo-forum ook op gewezen en het college had eerder laten weten dat het tien euro zou blijven. Derhalve vonden sommige fracties het amendement overbodig.

De cultuursector krijgt er twee ton bij en volgend jaar incidenteel als impuls nog één ton meer. Dat is niet helemaal de verhoging waar de sector zelf om gevraagd en gehoopt had, maar na alle bezuinigingen van vroegere jaren kan er tenminste iets mee gedaan worden. Voor het beheer van de openbare ruimte trekt de raad de beurs guller. Er was al voor volgend jaar een half miljoen euro meer toegezegd en nu werd voor de jaren 2019, 2020 en 2021 respectievelijk 500.000, 600.000 en 700.000 euro meer neergeteld. Daarmee kan het kwaliteitsniveau in de wijken en op de bedrijventerreinen opgekrikt worden van C naar B niveau.

Niet iedere fractie staat juichend aan de zijlijn, maar een raadsmeerderheid legt voor de komende vier jaar 90.000 euro per jaar neer voor de formatie en promotie „om Veenendaal landelijk op de kaart te zetten als een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven". Veenendaal komt niet voor in de top-50 van toplocaties, heeft de SGP en andere fracties gezien. Lokaal Veenendaal vindt het vreemd om 360.000 euro uit te geven aan een voorstel zonder duidelijke doelstelling. Dat vinden D66, SP, PvdA en GroenLinks ook, maar zij vormen een minderheid.