• Gert Breeschoten heeft met zijn bedrijf een groot deel van de markt in het bezit.

    Jeroen van der Veer

'Vuurwerktraditie verdwijnt nooit'

VEENENDAAL Na maanden van voorbereiden, is voor Gert Breeschoten en zijn bedrijf GBV-WECO de tijd aangebroken om te pieken. In Veenendaal staat 450 ton aan vuurwerk opgeslagen en in Duitsland in meerdere kluizen nog eens vier miljoen kilo. De vuurwerkimporteur is met zijn bedrijf min of meer verantwoordelijk voor hetgeen wat de burger tijdens Oud en Nieuw ziet. ,,Wij maken een selectie, laten die jureren en geven vervolgens opdracht aan China om deze te maken."

Jeroen van der Veer

In een groot pand aan de Bobinestraat in Veenendaal wordt momenteel keihard gewerkt. De decembermaand nadert zijn einde en dat betekent voor GBV-WECO het klapstuk van een jaar zwoegen. Een kleine 200 man is momenteel druk bezig om alle orders te verwerken en de zo'n 375 klanten te voorzien van hun vuurwerk. ,,Dan spreek je over zo'n 2500 winkels door heel Nederland", zegt Breeschoten, die met zijn bedrijf één vierde van de markt in handen heeft.

TRADITIE Vuurwerk is een eeuwenoude traditie en wat betreft de 54-jarige blijft dit ook zo. Waar links en rechts steeds meer wordt gesproken over afschaffing van vuurwerk, vuurwerkvrijezones en shows, blijft Breeschoten er nuchter over. ,,Ach, hou toch op. Bij Oud en Nieuw hoort een oliebol, champagne en vuurwerk. Dat wil je het liefst in je eigen omgeving doen, toch? Alleen daarom zie ik niets veranderen. Lekker gevaarlijk; met champagne op naar een vuurwerkshow rijden of naar een zone waar je wél vuurwerk mag afsteken. Met z'n allen op een kluitje staan. Dat is vragen om problemen."

MACHINE Zo, dat is er uit bij de vuurwerkliefhebber die zijn werk dagelijks met veel passie uitvoert. Dat moet ook wel, want in de decembermaand zijn werkweken van zeventig uur niets. ,,Sommige mensen vragen wel eens wat ik buiten de decembermaand om doe. Ze zijn dan verbaasd als ik ze zeg dat ik januari alweer topdrukte heb voor het jaar daarop. Het is hier echte en geoliede machine die nooit stopt."

Is 31 december geweest, dan gaat het team van Breeschoten bedenken wat het volgend jaar in de schappen wil. ,,We hebben mensen die forums afstruinen en kijken daar waar vraag naar is. Vervolgens geven wij deskundigen in China opdracht om samples te maken, die onze klanten vervolgens te zien krijgen tijdens een vuurwerkshow. Daarna wordt gezamenlijk gekozen welke producten we op de markt brengen."

VEILIGHEID Het jaar daarop zijn de schappen gevuld met vuurwerk dat veelal is geïmporteerd door GBV-WECO. Zoals gezegd ligt er dan 450 ton aan vuurwerk op het industrieterrein in Veenendaal, maar angst voor een ramp hoeft niemand te hebben. ,,De beveiliging is hier top. We voldoen aan alle eisen en de sprinklers worden elke week getest. Geloof mij; met onze vuurwerkkluizen gaat nooit iets gebeuren."

De veiligheidsvoorschriften worden steeds scherper en dat vindt Breeschoten goed. ,,Veiligheid voor alles. Niemand zit te wachten op ongelukken. Oud en Nieuw moet een feestje zijn en wij zijn als bedrijf blij dat we daarin een groot aandeel hebben."