'Vrouwendag is zeker een blijvertje'

VEENENDAAL ,,Wij willen geen eendagsvliegen zijn, maar blijvertjes", zegt Barbara Dolmans, één van de organisatoren van de eerste officiële vrouwendag in Veenendaal. Komende zaterdag is het zover, in gebouw Onder Ons aan de Fluitersstraat 26, van half elf tot half drie. ,,Alle begin is moeilijk, maar met het enthousiaste team dat we nu hebben is er een goede basis gelegd om door te bouwen."

Gerard van Wijk

Er zijn wel pogingen geweest om ook in Veenendaal de vrouwendag van de grond te tillen, van de Cultuurkoepel en de Bibliotheek, maar de vrouwen hopen en verwachten dat het ditmaal echt gaat lukken om er een structureel karakter aan te geven. Er zijn al plannen voor volgend jaar: een eigen website (het programma is nu op facebook), een grotere locatie (in Onder Ons kunnen maximaal honderd vrouwen deelnemen) en een uitgebreider vrijwilligersteam.

Internationale vrouwendag is ieder jaar op 8 maart, maar in Veenendaal waren de vrouwen afhankelijk van een dag waarop de zaal vrij was. Dat is dus zaterdag 14 maart geworden. Het is traditioneel een actiedag van de vrouwenbeweging, in het teken van gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, aan de hand van een specifiek thema. 'Goed in je vel' is ditmaal het thema. Vrouwendag is ontstaan in het begin van de 20ste eeuw doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Vrouwen verdienen gemiddeld in Nederland nog 23 procent minder dan mannen. Er valt dus nog een wereld te winnen.

,,Het wordt in Onder Ons een feest van vrouwen van verschillende culturen en generaties die elkaar ontmoeten in een gezellige sfeer", aldus Barbara Dolmans. ,,Door met elkaar in gesprek te zijn, workshops te volgen en samen te eten krijgen vrouwen een mooie kans om elkaar (beter) te leren kennen en onderlinge banden te verstevigen." De entree bedragt twee euro en gevraagd wordt een (lunch)gerecht of dessert voor twee personen mee te nemen, voor de gezamenlijke lunch.