• Koen Suyk

Vrees voor 'massale school' in Veenendaal-Oost

VEENENDAAL Aanvankelijk was de opzet dat in de drie wijkdelen waaruit het nieuwe Veenendaal-Oost moet ontstaan een school zou komen. Van een school in Groenpoort was al afgezien en sinds donderdag behoort ook het Levenshuis in Veenderij tot het verleden.

Gerard van Wijk

Daar zou ook een school komen, maar de hervormde basisschool De Bron had laten weten liever in het Ontmoetingshuis, in Buurtstede, te blijven. Hetzelfde geldt voor de Hervormde Kerk. De drie scholen in het Ontmoetingshuis barsten uit hun voegen wat het aantal leerlingen betreft. Daarom wilde het college een tweede fase, uitbreiding van het Ontmoetingshuis voor de som van 4,9 miljoen euro. Zodat de drie scholen lucht krijgen: Tamim, Balans en De Bron. Maar de gemeenteraad besloot met 18 tegen 15 stemmen meteen te gaan voor een derde fase: afzien van het Levenshuis en voor 6,8 miljoen euro het Ontmoetingshuis uit te breiden.

Niet toevallig verklaarden de drie confessionele partijen (ChristenUnie, SGP en CDA) zich voor deze optie, gesteund door de éénmansfracties van SP en GroenLinks. Tot groot ongenoegen van de tegenstemmers. Je moet geen geld uitgeven dat je niet hebt, aldus ProVeenendaal. De derde fase wordt erin gefietst, vindt de PvdA. Aan de nieuwe versie zit namelijk een prijskaartje, extra kapitaallasten van 12.500 euro structureel vanaf 2017, over decennia gezien een half miljoen euro. De ChristenUnie werd gevraagd waar ze het geld vandaan denken te halen, maar in die hoek werd verwezen naar het college dat het maar moet oplossen. Natte vingerwerk, vinden ze bij de VVD.

De tegenstemmers vrezen ook voor een té massale school. In Veenendaal-Oost worden meer dan drieduizend woningen gebouwd. ,,Het Ontmoetingshuis moet niet alleen voor onderwijs worden, maar is ook bedoeld voor de hele wijk, voor ontmoeting", oordeelt D66. ,,Het wordt een schoolgebouw in plaats van een ontmoetingshuis", denkt Lokaal Veenendaal. ,,Het wordt wel veel massaler", stelt wethouder Nermina Kundic vast.