• Remko de Waal

VRC krijgt twee nieuwe kunstgrasvelden

VEENENDAAL Voetbalclub VRC heeft nu één kunstgrasveld. In de komende zomervakantie komen daar nog twee kunstgrasvelden bij. Het college heeft de raad voorgesteld om 650.000 euro hiervoor uit te trekken.

VRC heeft ongeveer duizend leden en dat groei naar verwachting naar 1200 leden. De toename zit hem met name in het aantal jeugdleden uit de nieuwe wijk Veenendaal-Oost. Daar wonen nu duizend huishoudens, dat worden er ruim drieduizend. ,,Er was een dringende vraag van VRC om met spoed twee kunstgrasvelden aan te leggen vanwege de groei van het aantal leden. Met name jongeren komen via de fietstunnel onder de Rondweg-Oost naar het terrein van VRC", aldus wethouder Engbert Stroobosscher.

De aanleg van de velden wordt naar voren gehaald. Normaal zit tussen de aanvraag en de realisering vier jaar. De wethouder kijkt of er bij de aanbesteding een combinatie kan worden gemaakt met nog twee aan te leggen kunstgrasvelden, één bij GVVV en één bij DOVO. Dat zou financieel voordeel kunnen opleveren. Volgens de wethouder is de rust teruggekeerd nadat eerder was verondersteld dat het spelen op kunstgrasvelden mogelijke gezondheidsrisico's met zich mee zou brengen. Rubbergranulaat in kunstgras zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Het gaat om fijngemalen rubber van versnipperde autobanden. Blootstelling aan nitrosaminen zou een kankerverwekkende werking kunnen hebben. Maar het RIVM heeft het spelen op kunstgras veilig verklaard en de KNVB heeft dit oordeel overgenomen.

Volgens verschillende onderzoeken zouden er geen gezondheidsrisico's zijn bij het spelen op kunstgras. ,,De clubs willen rubber korrels", zegt de wethouder. Kunstgrasvelden kunnen namelijk intensiever worden bespeeld dan natuurgrasvelden. ,,Elk alternatief valt af en is technisch van minder kwaliteit. Kunstgras op basis van kurk is weliswaar natuurlijker, maar daar kan schimmel inkomen en bovendien moet het na zes of zeven jaar worden vervangen", zegt Stroobosscher.

Het voorstel van het college wordt vermoedelijk in de vergadering van 20 april besproken door de gemeenteraad.