• Dick van Manen en zijn echtgenote tijdens de ontvangst van de Erepenning van Veenendaal in 2018.

    Aart Aalbers

Voormalig gemeentesecretaris Dick van Manen overleden

VEENENDAAL Dick van Manen, oud-gemeentesecretaris van Veenendaal, is zondag 31 maart in de leeftijd van 95 jaar in Ede overleden.

Van Manen was gemeentesecretaris tussen 1963 en 1984 en werkte samen met de burgemeesters Hazenberg, Bode en Wiechers. Daarvoor was de in Gelders Veenendaal geboren en getogen Veenendaler al in diverse functies werkzaam in het gemeentehuis van Veenendaal.

KRONIEK In zijn vrije tijd bezocht hij veel archieven om de geschiedenis van Veenendaal in kaart te brengen. Na zijn pensionering legde de genealoog en amateur-historicus Van Manen zich toe op het schrijven van een kroniek over de Veense samenleving tot het jaar 1840. Dit 370 pagina's tellende naslagwerk genaamd 'Aanzienlijk Vlek in 't Stichts' verscheen in 2001.

Van Manen heeft ook de familiegeschiedenis van veel Veense families uitgezocht en was daarmee tot vorig jaar actief. In 2018 ontving hij de Erepenning van Veenendaal tijdens de officiële overhandiging van zijn uitgebreide archief aan de gemeente Veenendaal. Ook het archief van Jo van Barneveld maakte na diens overlijden hier deel van uit. Het archief is zeer waardevol voor startende stamboomonderzoekers.

Aart Aalbers